Manşetİklim Krizi

Muğla, Antalya ve Aydın’da sıcaklık rekoru kırıldı

0
Fotoğraf: AA

Yurt genelinde etkili olan sıcak hava dalgası mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar yaşamamıza sebep olurken Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) bir açıklama yayınlayarak üç ilde sıcaklık rekorları kırıldığını duyurdu.

Ayrıca Pazar günü ölçülen en yüksek sıcaklığın İzmir‘in Tire ilçesinde 44.5 derece olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu.Mayıs ayı ölçümlerinde rekor kıran iller ise Muğla, Antalya ve Aydın oldu.

Muğla’da üç gün üst üste rekor

Buna göre Muğla’da üç gün üst üste sıcaklık rekoru kırıldı ve Muğla’da mayıs ayı sıcaklık rekoru 39.1 olarak kaydedildi.

1945 yılında 38.7 derece rekora sahip Antalya’da Pazar günü 43 derece ölçümlendi. 1969’da rekor sıcaklığı 40.2 derece olan Aydın’da ise yeni mayıs ayı rekoru 42.6 derece oldu.

Perşembe gününe kadar etkili olacak

Sıcak dalgasının devam edeceğini belirten Meteoroloji “Yurdumuzda etkili olan sıcak hava dalgasının önümüzdeki hafta Marmara bölgesi, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde etkisini azaltacağı ancak Ege bölgesi, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde perşembe gününe kadar etkili olmaya devam edeceği tahmin ediliyor” uyarısında bulundu.

İklim krizinin sonucu

İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin yaşanan sıcak hava dalgalarının iklim krizinin doğrudan bir sonucu olduğunu belirtiyor. Türkiye’de sıcak hava dalgalarının sıklığının 1970 yılından bu yana bir artış gösterdiğini söyleyen Şahin, önümüzdeki yıllarda artışın ve şiddetinin çok daha fazla yaşanacağına dikkat çekiyor. Çözüm ise sera gazı emisyonlarına sebep olan fosil yakıt kullanımının bir an önce terk edilmesi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.