ManşetEditörün SeçtikleriEkolojiEnerji

‘Aliağa’daki arıza yalnızca bir örnek, kirli sanayiye rağmen yaşamaya çalışıyoruz’

0
Fotoğraf: Kuzey Ege Haber

İzmir’in Aliağa ilçesinde kurulu PETKİM Petrokimya Termik Santrali’nde çıkan arıza sonucunda şehir siyah dumanlara boğuldu. Hali hazırda termik santrallerin ve ağır sanayinin gölgesi altında yaşayan Aliağalılar bu sefer de Socar Holding’in mağduru oldu.

Tepkiler üzerine açıklama yapan PETKİM yönetimi, “13 Mayıs saat 17.00 civarında meydana gelen arıza sonucu PETKİM’deki ünitelerden birinde emniyet amaçlı kontrollü duruşa geçildiğini” belirtti.

PETKİM: İş güvenliği açısından problem yok

Dumanların ünitedeki durma yüzünden çıktığı belirtilen açıklamada “Ünitemiz, arızanın giderilmesinin ardından yeniden devreye alınacaktır. Sahamızda iş güvenliği açısından bir problem bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı. Ancak dumanların çevre veya halk sağlığı üzerindeki etkisine dair bir açıklama yapılmadı.

Fotoğraf: Aktif Bülten

Doğutürk: Çevreyi kirletmek hakları mı?

Foça Çevre Platformu’ndan Bahadır Doğutürk, Yeşil Gazete’ye verdiği demeçte şirket tarafından yapılan açıklamaya tepki göstererek “Güvenlik önlemleri alındığına dair açıklama yapıldı. Ancak çevreyi kirletmek üzerine bir şey demediler. Sanki bu onların en doğal hakkı” dedi.

Yaşanan arıza sebebiyle bölgedekilerin yoğun bir hava kirliliğine maruz kaldıklarını belirten Doğutürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 181 şikayet hattını kullanarak konuyla ilgili şikayette bulunduklarını belirtti.

‘Yeni bir durum değil’

Bu tarz olaylarla sürekli karşılaştıklarını söyleyen Doğutürk, “Zaman zaman petrol tankerlerinden sızıntı oluyor, bazen   operasyonel sıkıntılar sebebiyle denize ham petrol sızıyor, kablolar yakılıyor… Bu olaylar kısa süreli tepki doğuruyor ama bu şirketler çalışmaya ve bizim hayatımızı etkilemeye devam ediyor” dedi.

Doğutürk bölgede sekiz adet demir-çelik tesisi olduğunu ve dünyanın hiçbir yerinde bu kadar demir çelik tesisinin yan yana olmadığını söyledi. Bunun yanı sıra, bölgede kömürlü ve doğal gazlı termik santral de faaliyet gösteriyor.

Fotoğraf: Kuzey Ege Haber

‘Yaşamaya çalışıyoruz’

Yoğun sanayi bölgesi içerisinde yaşamanın da oldukça zorlu olduğunu söyleyen Doğutürk “Yaşamaya çalışıyoruz. Kirlilik yavaş yavaş tüm hayatımızı ve sağlığımızı etkiliyor. Sadece bu patlamalar ve arızalar değil, yılların getirdiği kümülatif bir etki söz konusu” değerlendirmesinde bulundu.

Kirliliğin yalnızca bölgeyi değil Menemen Ovası üzerinden İzmir’in tümüne yayıldığını belirten Doğutürk “Burası sanayinin fütursuzca at koşturduğu bir bölge. Yalnızca kendisini değil çevresini de yok ediyor” dedi.

Bahadır Doğutürk konuşmasını “Yarın bir gün toplu ölümler gerçekleşince ‘biz ne yaptık’ diyecekler. Biz bunu şimdiden engellemek için mücadelemizi sürdürüyoruz ancak önümüze daha ne çıkaracakları hiç belli değil. Biz sistem sorununu çözemediğimiz sürece bir çözüm sağlayamayız” sözleriyle tamamladı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.