Hayvan HaklarıManşetTürkiye

Hayvan hakları savunucuları İBB’yi sorumluluklarına sahip çıkmaya çağırdı

0

37 hayvan hakları savunuculuğu yapan oluşum, Tarım ve Orman Bakanlığı‘na ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne İstanbul Adalar’daki atların haklarının korunması ve rehabilitasyona gönderilmeleri için çağrıda bulundu.

Açıklamada, geçen aralıkta Adalar’da 105 atın ruam salgını nedeniyle öldürüldüğü, hayatta kalan atların da üç ay boyunca karantinada tutulduğu hatırlatıldı.

Yetiştiricilere verilmesi kabul edilemez

Hayvan hakları savunucularının faytonların yasaklanması ve faytonlarda çalıştırılan atların İBB tarafından satın alınması sürecini yakından izlediği belirtilen açıklamada bu süreçte atların yaşam hakkının garanti altına alınması ve rehabilitasyon şartlarına kavuşturulması için tüm çabayı gösterdiği belirtildi.

Açıklamanın devamında, Büyükada’daki yaklaşık 1200 yetişkin atın ve çok sayıda yeni doğan tayın, İBB Meclisi tarafından “tarım ve hayvancılığın desteklenmesi” kapsamında “yetiştiricilere, kamu kurum ve kuruluşlarına, yetiştirici birliklerine” bedelsiz verileceği şeklindeki kararın kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Atların fayton işkencesinden kurtarılması için mücadele eden bizler, onların daha az görünür ve uzaklarda asla takip ve tahmin edemeyeceğimiz başka sömürü alanlarına gönderilmesini kabul etmiyoruz!

Rehabilitasyon merkezleri inşa edilmeli

Hak savunucuları, söz konusu kararın daha önce hayvan hakları savunucularına verilmiş olan sözlerle bağdaşmadığını belirterek, atların doğal yaşam koşullarına uygun rehabilitasyon alanlarına alınması ve ömürlerinin sonuna kadar korunmasını talep etti. Açıklamada İBB ve Bakanlığa şu sorular yöneltildi:

  • İBB, hayvan hakları savunucuları ve fayton sömürüsünden kurtarılan atlar için kabul edilemez olan bu meclis kararından vazgeçecek mi?
  • Hayvan hakları savunucularına verdiği sözleri tutacak mı?
  • İBB, hayvan hakları savunucularının 2000’li yılların başından bu yana süren fayton karşıtı mücadeledeki talebi olan fayton sömürüsünden kurtarılan atların yaşayacağı rehabilitasyon merkezinin inşasına başlanacak mı?
  • Tarım ve Orman Bakanlığı ile İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü rehabilitasyon alanının inşası için katkı sunacak mı, atların sömürülmeden yaşayacağı rehabilitasyon merkezi için arazi sağlayacak mı?

Hayvan hakları aktivistlerinin kurduğu Yaşam Nöbeti, atların yaşam hakkı için İBB önünde oturma eylemine başlamış ve Belediye’nin 16 Ocak’ta atlı faytonu yasaklamasının ardından eylemi sonlandırmıştı.

Açıklamada imzası olan örgüt ve inisiyatifler

Hayvanlara Adalet Derneği, Yunuslara Özgürlük Platformu, Hayvan Hakları İzleme Komitesi, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim, Dört Ayaklı Şehir, İstanbul Vegan İnisiyatifi, Yeryüzü Vegan, Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi, Veganizm Özgürlüktür, Deneye Hayır Derneği, Başka Bir Hayat Diliyorum Derneği, Hayvanlarla Dayanışma İnisiyatifi (HAYDİ), Yaşam Nöbeti, Türkiye Vegan Vejeteryan Derneği, Çanakkale Vegan İnisiyatifi, Samsun Vegan İnisiyatifi, VEGvorous, İTÜ Vegan Topluluğu, Adalar Savunması, Yokokuş İsyanı, Türlerin Yaşam Hakkii Hayvan Özgürlüğü Kolektifi, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü (BUSOS) , Boğaziçi Üniversitesi Hayvan Hakları Topluluğu (BUHAY), Ankara Animal Save, İstanbul Animal Save, İzmir Vegan İnisiyatifi, Patileri Koruma Derneği, Yük Hayvanları Koruma ve Kurtarma Derneği, Bizim Sokağın Çocukları, Hatay Vegan Topluluğu, Faytona Binme Atlar Ölüyor, Didim VegFest, Alakır Nehri Kardeşliği, Sarıyer Kent Dayanışması, Devrek Sevimli Patiler.

You may also like

Comments

Comments are closed.