ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Erzurum’daki kırmızı peribacalarına inşaat makineleri girdi

0
Fotoğraf: Narman Belediyesi

Erzurum’un Narman ilçesinde yer alan ve tarihi milyonlarca yıl önceye dayanan kırmızı peribacalarının bulunduğu vadinin girişine Narman Belediyesi tarafından iki katlı turistik tesis yapılıyor.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre Jeoloji Mühendisleri Odası Dipsiz Göl ve Salda Gölü’nde yapılan tahribatın bir benzerinin Narman Kanyonu’nda da yaşandığını açıkladı.

UNESCO’ya jeopark adayı olarak gösterildi

Narman Kanyonu, içerdiği jeolojik oluşumlar ve kendine has ekosistemi nedeniyle bir dünya mirası olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 2.5-3 milyon yıllık bir jeolojik geçmişi olan Narman Kanyonu’ndaki jeolojik oluşumların aşınmasıyla meydan gelmiş kırmızı renkli peribacalarının dünya üzerinde sadece birkaç noktada bulunduğu dile getiriliyor.

Kanyon bu özellikleri ile UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından da ülkemizde jeopark adayı olarak kabul edilen 15 aday alandan birisi. Jeoloji laboratuvarı ve eşsiz bir doğal anıt olarak nitelenen Narman Kanyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından da “korunması gereken alan” statüsünde. Ayrıca Aralık 2019’da yayımlanan Resmi Gazete’de bölgedeki “nitelikli doğa koruma alanı”na ait sınırlar yeniden belirlenmişti.

‘Vadinin yok edilmesi kabul edilemez’

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) tarafından yapılan açıklamada Dipsiz Göl ve Salda Göl’ünde yapılan tahribatın bir benzerinin Narman Kanyonu’nda da yaşandığına dikkat çekildi. JMO Narman Belediyesi’nin inşaat yapılacak onca yer dururken alanın önemli sekiz vadisinden biri ve en önemlisi olan Göndere Vadisi’nin girişine iki katlı bir bina yapmaya başladığını aktardı.

JMO açıklamasında “Dünyada ender görülen, bir kez yok edildiğinde bir daha yerine konulması imkansız nitelikteki doğal varlıkların koruma alanlarının içerisine, alanın doğal yapısıyla uyumlu olmayan beton, asfalt gibi malzemelerin kullanılmaması gerekirken, betonarme bir binanın yapılması ve vadinin yok edilmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Narman Belediyesi

‘Sorumlular hakkında işlem yapılsın’

Yapılan çok sayıdaki bilimsel çalışmalarda Narman Kanyonu’nun dünya ölçeğinde jeopark olabilecek niteliklere sahip olduğunun altının çizildiği açıklamada bu inşaatın yapılması durumunda UNESCO listesine girme şansını yitireceği endişesi dile getirildi.

Erzurum Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı göreve davet ettiklerini açıklayan JMO açıklamasında, “İçerdiği çok sayıdaki jeosit niteliğinde doğal varlıkların yok edilmesinin engellenmesi amacıyla, sorumlular hakkında gerekli işlemlerin tesis edilmesini bekliyoruz” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.