EkolojiManşetTürkiye

Çukurova’daki kurbağaların yüzde 90’ı 12 yıl içinde tükenebilir

0

Su kurbağaları aşırı avlanma nedeniyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Yapılan bir çalışma 2013-2015 yılları arasında Seyhan ve Ceyhan deltalarındaki su kurbağalarının oranında yıllık yüzde 20 oranında düşüş olduğunu ortaya koydu.

Kurbağaların tükenişi tüm dengeyi bozabilir

Ege, ODTÜ ve Stony Brook Üniversitesi‘nden araştırmacıların hükümetle ortaklaşa yürüttüğü çalışma, 2050 yılına kadar Çukurova bölgesindeki kurbağaların yüzde 90’ının neslinin tükenebileceğini öngörüyor. The Independent’tan Kate Ng’nin aktardığına göre, aşırı avlanma eğilimi devam ederse bu tarih 2032’ye kadar gerileyebilir.

Oryx‘te yayınlanan çalışmada Türkiye, “tükeniş dominosu”nda kritik bir konumda duruyor. Bu, kurbağaların tükenmesinin, halihazırda dengede olan türler üzerinde, bu dengeyi bozacak sonuçlar yaratması demek. Çalışmanın yazarlarından Kerim Çiçek bu durumu şöyle ifade ediyor:

Amfibi topluluklarının dünya çapında azalmasının doğal ekosistemler ve insan sağlığı üzerinde geri döndürülemez ve yıkıcı bir etkisi olabilir. Onlar pek çok ekosistemin olmazsa olmaz bileşeni.

‘Düşüşe engel olmalı’

Bununla birlikte amfibi türlerinin tükenişinin her geçen yıl arttığını belirten Çiçek, daha geç olmadan bu düşüşün önüne geçilmesi gerektiğini söylüyor.

Bununla birlikte çözüm, avlanma yasağı getirmek kadar basit olmayabilir. Araştırmacıların belirttiğine göre, Fransa ve Romanya’da kurbağa avlamak yasaklandığında, Hindistan ve Bangladeş‘ten ithal edilen kurbağalar artmıştı. Avlanma bu iki ülkede de yasaklandığında ise ithalat bu kez Endonezya ve Çin‘den yapılmaya başlamıştı. -Bu ikili bugün dünyanın en büyük kurbağa ihracatçısı.

Çiftleşme döneminde toplayıcılık yasaklanmalı

Bilim insanlarına göre, geniş ölçekli kurbağa toplayıcılığının habitat üzerinde de olumsuz sonuçları mevcut. Hastalığın yayılması ve egzotik böcek ve parazitlerin gelmesi bunlardan biri. Doktor Çiçek şöyle açıklıyor:

Bu sürdürülemez tutumun tüm dünyada kurbağa popülasyonuna geri dönülmez biçimde zarar verdiği ortada. Bunu Türkiye’de de, Fransa’nın belli başlı bölgelerinde de görüyoruz. Ve şimdi ABD ve Endonezya’da da görmeye başladık. Bunlara karşı önlem alınması şart.

Araştırmacılar Türkiye’de, çiftleşme döneminde yabani kurbağa toplayıcılığının yasaklanmasını ve 30 gramın altındaki kurbağaların ithalinden ve avından tamamen vazgeçilmesini tavsiye ediyor. Toplayıcıların eğitilmesi, kota belirlenmesi ve av alanlarının kapatılması da öneriler arasında.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.