Manşetİklim Krizi

Avrupa’da yükselen deniz seviyesine bilim insanlarından farklı çözümler

0

Fermin Koop‘un ZME Science‘da yayınlanmış yazısı Yeşil Gazete tarafından özetlenerek çevrilmiştir.

*

Deniz seviyesinin yükselmesi, daha ısınmış bir gezegenin yol açtığı tehditlerden biri ve dünyanın farklı bölgelerinde insanlar bununla farklı biçimlerde başa çıkmaya çalışıyor.

Deniz seviyesi bir metre yükselecek

Yükselişe karşı kendini korumaya almış olanlardan, evlerinden olanlara kadar, kıyı bölgelerde oturan insanlar farklı biçimlerde duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Ancak yeni bir çalışmaya göre, bu daha başlangıç.

Bu yüzyılın sonuna kadar deniz seviyesinin bir metre yükseleceği ve çok daha şiddetli fırtınalar olacağı tahmin ediliyor. Koşullar buyken, Avrupa Komisyonu‘ndan bilim insanlarının yapmış olduğu çalışma, kıyı topluluklarının iklim değişikliğinden korunmak için ödediği bedeli ele alıyor.

200 milyonun üzerinde Avrupa vatandaşı denize en fazla 50 kilometre uzaklıktaki kıyı bölgelerinde yaşıyor. Dahası, çalışmayı hazırlayanlara göre, halihazırdaki eğim kıyıya göçün devam ettiğini gösteriyor, kıyıdaki nüfus ise önümüzdeki on yıllarda çoğalacak.

Baskınların Avrupa’ya yıllık maliyeti 1.4 milyar euro

Deniz seviyesi, endüstri öncesi döneme kıyasla, küresel boyutta yaklaşık olarak 13 – 20 santimetre yükseldi, bu, küresel ısınma nedeniyle 1990’lar itibarıyla hızlanan bir süreç. Bu durum zaten Avrupa’nın kıyılarını sel ve su baskınlarına daha açık hale getirmişti; deniz seviyesinin yükselmesi ise Avrupa çapında bu felaketlerin yayılması demek.

Denizlerin taşması Avrupa’ya yılda 1.4 milyar euro zarar ettiriyor ve her yıl yaklaşık 100 bin AB vatandaşı bu baskınlardan etkileniyor. Rapor, bu yüzyılın sonuna yaklaşıldığında, zararın yılda 209.8 milyar euroyu bulabileceğini öngörüyor. 

Sellere karşı doğal çözümler…

Bu yeni senaryoya uyum sağlamak adına çalışmayı hazırlayanların önerisi, kıyı bölgelerde bulunan binaların güçlendirilmesi ve hendekler kurulması. Ne var ki korumanın arttırılmasında fayda/maliyet oranı Avrupa’da bölgelere göre değişiklik arz ediyor. Avrupa kıyılarının yüzde 76’sında maliyet, faydayı aşıyor.

Ülke ölçeğinde bakıldığında Belçika, fayda/maliyet oranı en yüksek ülkelerden, bunu Fransa ve İtalya takip ediyor. Son sıralarda ise Malta var.

Reading Üniversitesi‘nden hidroloji profesörü Hannan Cloke, kıyı boyunca koruma duvarları inşa etmenin deniz seviyesinin yükselişinden korunmak için tek seçenek olmadığını, kumul ve bataklık yaratılması ya da kıyıdan çekilme gibi doğal çözümlerin de düşünülebileceğini savunuyor.

Kıyılara duvar örmek tek çözüm değil

Cloke’a göre bu çözümlerin vahşi yaşama da insanlara da büyük faydası, kıyıya koruma amaçlı duvar inşa edilmesine göre ise çok daha fazla avantajı var. Bu avantajların başında, duvarların tetikleyebileceği olası bir erozyon tehlikesinin, doğal çözümlerde bulunmaması geliyor.

Çalışmanın hazırlanmasına katılmayan Cloke, Nature Communications‘da “Gerçekten hepimizin devasa duvarların ardında yaşadığı bir dünya mı hayal ediyorsunuz? Uyum sağlamanın tek yolu bu mu?” diye soruyor.

100 önde gelen uzmanın katılımıyla hazırlanan küresel çaplı yeni bir araştırmaya göre, 2100 yılına kadar yerküre 3.5 derece daha ısınacak olursa, okyanuslar yaklaşık 1.3 metre yükselecek. 2300’e gelindiğinde ve Batı Antartika ve Grönland buz tabakalarıyla kaplandığında ise, deniz seviyesi beş metreden fazla yükselebilir, bu ise dünyanın kıyılarının haritada yeniden çizilmesi demek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.