Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Rize yerel mahkemesi Danıştay kararına rağmen maden ocağına izin vermedi

0
Fotoğraf: Emine Demirci

Rize İdare Mahkemesi, Orman Genel Müdürlüğü tarafından Hemşin Bal Üretim Ormanı ilan edilen bölgede yapılması planlanan bazalt madenine karşı projeyi onaylayan Danıştay kararına rağmen ikinci kez ret kararı verdi.

Arıcılık faaliyetlerinin yürütüldüğü ormanlık arazi, Rize’nin Hemşin ilçesine bağlı Leventköy ile Çayeli ilçesine bağlı Yavuzlar Köyü arasında kalan 382,8 hektarlık alanı kapsıyor.

Medyascope’tan Doğu Eroğlu’nun haberine göre mahkeme gerekçe olarak açılması planlanan madenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinden muaf tutulması amacıyla proje alanının gerçekte olacağından daha düşük bildirilmesini gösterdi.

Proje alanını küçük gösterdi

25 hektar altındaki maden projelerinin ÇED sürecinden muaf tutulması kuralından faydalanan maden firması, 24,72 hektar büyüklükte olduğunu ileri sürdüğü proje için 22 Kasım 2018 tarihinde ÇED Gerekli Değildir belgesi almıştı.

Bölge sakini bir yurttaşın açtığı davayı görüşen Rize İdare Mahkemesi 25 Nisan 2019’da madencilik faaliyetlerinin iddia edildiği gibi 24,72 hektarlık bölgede değil, en az 98,95 hektarlık bir alanda gerçekleştirileceğini belirterek, proje için verilen ÇED Gerekli Değildir belgesini iptal etti.

Danıştaydan iptal

Temyiz sürecinde Danıştay 6. Dairesi, bilirkişi incelemesi yapılmadan şirket aleyhinde karar verilmesini hukuka aykırı buldu ve yerel mahkeme kararını 4 Kasım 2019’da bozdu. Rize İdare Mahkemesi ise tekrar önüne gelen dosyada Danıştay kararına direndi.

98,95 hektarlık maden projesinin ÇED sürecinden muaf tutulamayacağını bir kez daha ifade eden mahkeme, oy çokluğuyla Danıştay kararına direndi ve 6 Mart 2020 tarihli kararında maden projesi için verilen ÇED Gerekli Değildir belgesini bir kez daha iptal etti.

En önemli bal ormanlarından

Madencilik yapılmak istenen, Çayeli ve Hemşin arasındaki bölge, Türkiye’nin en önemli bal ormanlarından birine ev sahipliği yapıyor. Orman Genel Müdürlüğü’ne göre, bölgede kayın, ladin, gürgen, Kafkas ıhlamuru, Anadolu kestanesi, sapsız meşe, sakallı kızılağaç, Doğu Karadeniz akçaağacı gibi ağaç türlerinin de dahil olduğu, bal potansiyeline sahip 42 tür bitki bulunuyor.

Bölgede yaşayanların önemli bir kısmı da nesillerdir geçimini arıcılıkla sağlıyor. Mahkemeye konu olan maden projesinin idareye yaptığı başvurularda ise bal üretim ormanından hiç söz edilmiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.