TürkiyeKadınKoronavirüs SalgınıManşet

393 kadından cezaevindeki kadınlar için çağrı: İnfaz Yasası’nda eşitlik sağlansın

0

Aralarında Birlikte Güçlü platformu üyelerinin de bulunduğu 393 kadın, cezaevinde kalan kadınların uğradığı eşitsizliklere karşı ortak bir metin kaleme aldı.

Hapishanelerin, koronavirüs salgını açısından en riskli yerlerden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, siyasi mahpusların İnfaz Yasası’ndan eşit bir şekilde yararlanması talep edildi.

Siyasi mahpuslar İnfaz Yasası’ndan yararlanmalı

Metinde salgına karşı getirilen yasakların yeterli olmadığı ve mahpusların kendi hallerine terk edildiği belirtildi. Bağışıklık sistemi güçsüz mahpusların zor durumda olduğu ve kadınların farklı ihtiyaçlarının sağlanmadığı söylenen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

…Herhangi bir yaralama suçlusunun, kadınlara ve çocuklara şiddet uygulayanların tahliye edilmesi, sadece düşüncesini açıklayanların, siyasetçilerin içerde tutulmasını biz kadınlara kimse meşru gösteremez. Siyasi mahpusların İnfaz Yasası’ndaki değişiklik kapsamına alınması sağlanarak eşitsizliğin giderileceğine, hukukun ve vicdanın esas alınacağına inanmak istiyoruz.

Yazıda salgına karşı gereken önlemlerin de alınmadığına, tutuklu ve hükümlülerin kaldıkları yerlerin ayda bir dezenfekte edildiğine, yeterli temizlik ve hijyen malzemesinin verilmediğine, bunların yanında maske ve eldivenin dağıtılmadığına değinildi.

‘Zamana yayılmış cinayet…’

Aralarında Gülten Kışanak, Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ, Aysel Tuğluk gibi pek çok kadın siyasetçinin de bulunduğu Kandıra gibi cezaevlerinde bu ihlallerin daha da ağır olduğu belirtilen yazıda, “Siyasette kadınlar bin bir mücadeleyle açtıkları alanlarda kadın görünürlüğünü ve temsiliyetini sağlamak, seslerini duyurmak için çabalarken, cezaevlerinde kadın siyasetçiler görünmezleşiyor. Bu da maruz kaldıkları ihlallerin daha az gündeme gelmesi anlamına geliyor” denildi.

Raporda kadın siyasi mahpuslarla ilgili şu ifadeler yer aldı:

Tutuksuz yargılama taleplerinin acilen hayata geçirilmesi mümkünken, dosyaları bilmeyen ve “sorumluluk” almak istemeyen nöbetçi mahkemeler, dosyalara, incelemeden “tutukluluk halinin devamına” biçiminde bu üç kelimeyi sıralayarak bu salgın günlerinde Kandıra cezaevindeki dokuz siyasetçi kadının ve tüm mahpusların can güvenliklerini hiçe saymaktadırlar. Şu anda yaşanan hukuki süreci, yaşam hakkının ağır ihlali ve “yavaşlatılmış/zamana yayılmış cinayet” olarak değerlendirmekteyiz.

‘İnfaz koruma memurlarına günlük test yapılmalı’

Açıklamanın sonunda, hükümlü ve tutukluların yaşam ve sağlık haklarının güvence altına alınması için atılması gereken adımlar şu şekilde sıralandı:

  • Ceza infaz kurumlarında yaşam hakkı korunmayan kadınlar, çocuklar ve dezavantajlı gruplar, ayrımcı İnfaz Kanunu’nda eşitlik sağlanarak derhal serbest bırakılmalıdır.
  • Hükümlü de olsa salgında en yüksek riski taşıyan kronik hastalığı bulunanların ve yaşlıların cezalarını evlerinde çekmelerinin, tutukluların adli kontrolle tahliye edilmelerinin sağlanmasıdır.
  • Grip belirtisi gösteren tüm mahpuslar tedavi için derhal hastaneye sevk edilmelidir.

  • Mahpusların güçlü ve düzenli beslenmeleri için sıcak yemek servisi acilen tekrar başlatılmalıdır.
  • Tüm kullanım alanları sık sık dezenfekte edilmeli, mahpuslara hijyen ve temizlik malzemeleri, maske ve eldivenler ücretsiz sağlanmalıdır.
  • İnfaz koruma memurları koronavirüs tehlikesine karşı günlük teste tabi tutulmalıdır.
  • Adalet Bakanlığı tutuklu yakınlarını güncel kararlarla ilgili  bilgilendirilmelidir, telefon görüşmelerindeki kısıtlamalar kalkmalıdır, telefon görüş süresi haftada iki kez 20’şer dakika olarak düzenlenerek mahpus yakınlarının endişeleri giderilmelidir.
  • Cezaevleri tabip odalarınca denetlenmelidir.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.