TürkiyeKentManşet

TMMOB: Amaç hastane yapmak değil havalimanını yok etmek

0

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe‘de bulunan eski havalimanlarının olduğu bölgelere yapılmak istenen sahra hastaneleriyle ilgili açıklama yayınladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Nisan 2020’de koronavirüs salgınına ilişkin alınacak önlemlere ilişkin yaptığı açıklamada bu alanlara iki bin yataklı sahra hastanelerinin yapılacağını duyurmuştu.

‘Hastaneler kalıcı olacak’

TMOBB’un açıklamasında, hastane inşaatının plansız ve projesiz olarak bir şirkete ihale edildiği, kısa bir süre sonra da bu hastanelerin geçici olarak değil kalıcı sağlık tesisi olarak kullanılacağının belirtildiği hatırlatıldı:

Pandemi, deprem, savaş, sel gibi afetler sürecinde kullanılmak üzere her ülkede kent planlarında toplanma alanları, mezarlıklar vb. alanlarda kurulacak sahra hastanelerinin kapasiteleri kararlaştırılır ve kent planlarında bu alanlar ayrılır. Ayrıca dünyanın pek çok ülkesinde, fuar alanları, alışveriş merkezleri, stadyumlar vb. yerler modüler sistemlerle dönüştürülerek hızla geçici hastaneler yapılmaktadır.

Ancak iktidar, Atatürk Havalimanı terminal binalarını geçici hastaneye dönüştürmek yerine pistlerin üzerine hastane inşa ettirmeye başlamıştır.

‘İhalesiz bir şekilde başlandı’

Açıklamada, havalimanının, varolan altyapı ve kapasitesinin kullanılması yerine fizibilite çalışması yapılmadan iki pistinin kırılmasının, asıl amacın hastane yapımı değil Atatürk Havalimanı’nın yok edilmesi olduğunu gösterdiği savunuldu. Açıklamada Sancaktepe’ye inşa edilen hastane ile ilgili olarak da benzer eleştirilere yer verildi:

Yapılan bu çalışmalar gösteriyor ki, söz konusu arazilere çoktan göz konulmuş, pandemi koşulları bulunmaz bir fırsat olarak değerlendirilmiş ve yağma başlamıştır. Parça-parça yandaş kurum ve kişiler üzerinden bu arazilere iktidar tarafından el konulacağı kesinleşmiş görünmektedir.

Projeleri kamuoyuyla paylaşılmayan bu hastanelerin, ihalesiz bir şekilde bir firmaya verilmiş olması da, ülkemizde hukuksuzluğun, ulaşmış olduğu boyutları ayrıca gözler önüne sermektedir.

Açıklamada, kamuoyunda tartışma yaratan ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çeken projelerin yapımına salgın sürecinde hız verildiği vurgulandı ve “Salgına karşı yeni hastaneler yapmak yerine, (…) mevcut yapı stoklarını kullanarak bir ‘sistem’ kurulması” gerektiği belirtildi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.