YerelDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

Birinci derece arkeolojik SİT alanı Olympos’un koruma derecesi düşürüldü

0

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Olympos İmar Planını onayladı. Antalya‘nın Kumluca ilçesinde bulunan ve kültürel mirasıyla ünlü tatil merkezi Olympos Antik Kenti birinci derece arkeolojik SİT alanından üçüncü derece arkeolojik SİT alanına çevrildi.

Alınan kararla betonlaşmaya izin verilmeyeceği açıklandı, ancak yine de bu durumun yapılaşma ve yoğunluğu arttıracağından endişe ediliyor.

‘Yozlaşmış bir turizm alanına dönüştürüldü’

Çıralı sakinlerinden Elif Arığ, çocukluğundan bu yana dönüşümüne tanıklık ettiği Olympos’un, 90’lı yıllarda doğal yaşam savunucusu gezginlerin ziyaret ettiği kendi halinde bir antik kent olduğunu, ancak 2000’li yıllara doğru giderek turizmciler eliyle dönüştürüldüğünü anlatıyor:

Onların açtığı çok kapasiteli yataklarla turizm alanı genişledi. (Bu turizm) Oraya değer vererek gelen misafirlerini kaçırdı ve bölge farklı firmaların birbiriyle rekabet içinde olduğu bir yozlaşmış bir turizm alanına dönüştü.

‘Antik kent bir açık hava dükkanına dönüştürülebilir’

Bölgede yapılaşma olmayacağı yolundaki vaatlerle ilgili de fikrini sorduğumuz Arığ, geçtiğimiz yıl, antik kentin bir açık hava dükkanına dönüştürüleceği yolunda duyumlar aldıklarını ancak resmi bir açıklama olmadığı için buna tepki verilemediğini söyledi ve böyle bir olasılıktan endişelendiklerini belirtti.

#Olymposadokunma

Sosyal medya kullanıcıları da karara tepki göstermek için Twitter üzerinden bir etiket kampanyası düzenledi. #Olymposadokunma etiketi üzerinden yapılan paylaşımlarda koruma derecesinin geri yükseltilmesi talep edildi.

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.