Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşet

Ankara Barosu: Barolar sessiz meslek örgütleri haline getirilmek isteniyor

0

Ankara Barosu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın geçen salı partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı öncesinde yapmış olduğu, “baro ve meslek kuruluşlarının seçim yöntemiyle ilgili düzenlemeye ihtiyaç olduğu” yolundaki sözlerinin ardından bir duyuru yayınladı.

“Avukatlık boyun eğmeyi inatla reddeden bir meslek olarak her zaman var” başlıklı açıklamada, “baroların ve bazı meslek odalarının demokrasi geleneğinden çıkartılarak ‘sessiz’ meslek örgütleri haline getirilmek istendiği savunuldu.

‘Barolar siyasal iktidarların kapalı gözleri haline getirilmek isteniyor’

Baroların “insan olmanın en temel hak ve koşullarını korumak ve savunmak”la yükümlü olduğunun belirtildiği açıklamada, Erdoğan’ın açıklamalarının zamanlamasına dikkat çekildi:

…Bu isteğin dile getirildiği her zaman diliminin varlık nedeni ve yasal sorumlulukları nedeniyle barolarca ya da bazı meslek odalarınca hak ihlallerine ve inşa edilmeye çalışılan baskı ortamına karşı çıkıldıktan hemen sonraki zamana denk gelmesi ise son derece anlamlıdır.

Açıklamada baroların, seçim yöntemlerine müdahale edilerek, “halkın ve avukatların sesi olmaktan çıkarılmak ve siyasal iktidarların kapalı gözleri” haline getirilmek istendiği dile getirildi ve “avukatlık mesleği boyun eğmeyi inatla reddeden bir meslek olarak her zaman var olacaktır” denildi.

‘Ankara Barosu’nun fütursuz saldırılarını gördük’

Erdoğan’ın baro ve meslek kuruluşlarıyla ilgili sözleri şu şekildeydi:

Ankara Barosu’nun ve aynı zihniyetteki yapıların Diyanet İşleri Başkanımız ile onun şahsında İslam’a yönelik fütursuz saldırılarına şahit olduk. Sadece bu örnek dahi meslek kuruluşlarının seçim yöntemiyle ilgili düzenlemenin aciliyetini ve ehemmiyetini göstermiştir. Bunlardan birileri de barolar ve tabip odaları başta olmak üzere yapılarının belirlenmesidir. Ankara Barosu’nun fütursuz saldırılarını gördük. Bu da bu düzenlemenin ehemmiyetini göstermiştir. Bu çalışmayı tekrar ele almalı, en kısa sürede Meclis’in takdirine sunmalıyız.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin eski öğretim üyesi, insan hakları hukukçusu Doç. Dr. Kerem Altıparmak. Erdoğan’ın sözlerine şu sözlerle tepki göstermişti:

Soruşturma açılmıştı

Ankara Barosu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, 24 Nisan tarihli cuma hutbesinde geçen “tüm kötülük ve salgın hastalıkların eşcinsellikten kaynaklandığı” şeklindeki ifadelere tepki göstermiş, bunun üzerine Baro hakkında “5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 216/3 maddesi kapsamında, “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama” iddiasıyla soruşturma açılmıştı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise Ankara Barosu’nu, Erbaş hakkındaki açıklamasından ötürü sorumsuzlukla suçlamıştı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.