EkonomiManşetTürkiye

Dolar 7.24’ün üzerine çıkarak rekor kırdı, BDDK’ye yeni yetkiler verildi

0

Güne 7.20 seviyesinde başlayan dolar, ilerleyen dakikalarda 7.24’ü de aşarak Ağustos 2018’deki rekoru geçti. ABD ile Türkiye arasındaki Rahip Andrew Brunson krizinin ardından gelişen süreçte dolar rekor kırmış ve 7.24 liradan işlem görmüştü.

Haftaya 7 liranın hemen üzerinde başladıktan sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası‘nın (TCMB) swap düzenlemesi ve ardından gelen Fed bölge başkanının açıklaması sonrasında yükselişini hızlandırmış ve gece yarısı 7.20 liraya kadar tırmanmıştı.

Swap anlaşması yorumu

Fed’in bölge başkanlarından Thomas Barkin Türkiye ile swap anlaşması yapılmayacağının sinyalini verip “Swap hattı anlaşmalarının ABD ile karşılıklı güven ilişkisine ve en yüksek kredi standartlarına sahip olan ülkelerle yapıldığını” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamanın piyasalarda negatif olarak yorumlandığı tahmin ediliyor.

BDDK’ya yeni yetkiler

Dolar’ın hızlı yükselişiyle beraber Resmi Gazete’de bugün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), finansal piyasalarda manipülasyon, yanıltıcı işlem ve uygulamaları yetkisine dair bir yönetmelik yayınlandı. Buna göre şu faaliyetler hakkında işlem yapılabilecek:

  • Finansal piyasaların dalgalanmasından yararlanarak finansal piyasaların düzensizliğii artıracak işlemlere dahil olmak, aracı olmak veya emir vermek.
  • Aldatıcı bir mekanizma veya kurgu yoluyla döviz kuru ve faiz dahil bir finansal aracın fiyatını etkileyen veya etkileyebilecek işlemlere dahil olmak, aracı olmak veya emir vermek.

Yanıltıcı bilgi ve söylentiler

  • Yanıltıcı bilgi veya söylentileri, internet dahil herhangi bir kitle iletişim aracı yoluyla ya da başka bir yolla yaymak.
  • Öncesinde pozisyon alınmış bir finansal araç hakkında, alınan pozisyonla ilgili çıkar çatışmasının kamuoyundan gizlenmesi suretiyle, internet veya diğer kitle iletişim araçları yoluyla görüş bildirerek söz konusu finansal aracın, faiz oranı ve döviz kuru dahil, fiyatı üzerinde etkide bulunmak veya bulunmaya çalışmak.

Referans değer hakkında yanlış bilgi

  • Yanlış veya yanıltıcı olduğunu bildiği ya da bilmesi gerektiği halde, bir referans değer hakkında yanlış veya yanıltıcı bilgiler iletmek, yanlış veya yanıltıcı girdiler sağlamak ya da bir referans değerin hesaplanmasını manipüle edici herhangi bir davranışta bulunmak.
  • Bir finansal aracın arz veya talebi üzerindeki hakim rolün kullanılması suretiyle finansal aracın alım satım fiyatlarını sabitlemeye veya başka bir haksız kazanç sağlamaya yönelik eylemlerde bulunmak.

Kapanış ve açılış fiyatını etkileyen alım-satımlar

  • Finansal piyasaların açılış ve kapanışlarında, faiz ve döviz kuru dahil bir finansal aracın açılış veya kapanış fiyatlarını etkileyen veya etkileyebilecek alım veya satım işlemleri gerçekleştirerek bu açılış ya da kapanış fiyatlarına göre pozisyon alan yatırımcıların yanlış yönlendirilmesini sağlamak.
  • Tasarruf sahiplerini gerçeğe aykırı veya yanıltıcı şekilde yönlendirmek.
  • Finansal sisteme olan güveni zedeleyerek sistemik riske neden olabilecek şekilde bilgi ve söylentiler yaymak.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.