Manşetİfade ÖzgürlüğüTürkiye

Mahmut Alınak için müebbet hapis cezası istendi

0

Kars’ta 17 Şubat’ta çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Kürt siyasetçi ve yazar Mahmut Alınak hakkındaki iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi. Alınak,  “Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak” iddiasıyla tutuklanmıştı. 

MA’dan Adnan Bilen‘in aktardığına göre, Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 300 sayfalık iddianamenin büyük bölümü Alınak’ın yaptığı açıklamalar, telefon görüşmeleri ve yazdığı kitaplarda yer alan ifadelerden oluşuyor. Soruşturmanın Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan bir ihbar üzerine başlatıldığı ve alınan karar üzerine Alınak’ın uzun bir süre telefonlarının dinlendiği ve takip edildiği ortaya çıktı. İddianamede, Alınak’ın iki aile arasında yaşanan kavga sonrası aranması, yazdığı Mehmet Tunç ve Bêkes kitabının gelirini Tunç ailesine bağışlaması ve Kürtçenin resmi dil olması için Birleşmiş Milletler‘e (BM) başvurma girişimleri de ‘ağır suç’ olarak yer aldı.

‘Şifreli görüşmeler yaptı’

Dinleme ve teknik takip sonrası hazırlanan Araştırmave Tespit Tutanağı da dosyaya konuldu. Tutanakta suç iddiaları ise şöyle sıralandı:

“Hendek operasyonlarında etkisiz hale getirilen örgüt mensuplarıyla ilgili yazdığı kitabın gelirini destek amaçlı PKK içerisinde bulunan ‘Değer ailesi’ olarak ifade edilen ailelere verdiği, yine PKK/KCK’nin ilimiz ve ilçelerimizde sözde yargı yapılanması içerisinde faaliyet yürütüp vatandaşlar arasındaki olaylara, alacak verecek meselesi, kız kaçırma, kavga, vb. olaylara müdahil olduğu, bu doğrultuda adli makamlara irtibatını ortadan kaldırmaya ve bir nevi sözde mahkeme görevi görerek KCK sistemi topluma empoze edilerek toplum nezdinde itibar kazanmaya çalıştığı, Mahmut Alınak adlı şüphelinin avukat olduğu ve geçmiş dönemde milletvekilliği yaptığı, hangi faaliyeti suç unsuru içerdiğini bildiğinden deşifre olmamak için şifreli ve gizlilik içerisinde görüşmeler yaptığı değerlendirilmiştir.”

‘Sözde zamma karşı eylem hazırlığı’

Alınak’ın Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK)  faaliyetlerinden söz etmesi suç olarak değerlendirilen iddianamede, Alınak’ın yoksulluğa ve işsizliğe karşı gerçekleştirdiği ‘İnsanca Yaşam Nöbeti’ eylemi de suç kapsamında ele alındı:

Nöbet adı altında sözde işsizlik, pahalılık, zam ve zulmü karşı tepki göstermek üzere yurt genelinde her gün saat 13.00’da ve iki dakika hareketsiz durarak sivil itaatsizlik türü eylem yapmak üzere takipçilerini davet ettiği yönünde bilgiler elde edilmiştir. Mahmut Alınak isimli şüpheli ‘Sivil itaatsizlik eylemi ’yapılması çağrısında bulunduğu yine şüphelinin Barış Pınarı Harekâtını eleştirdiği göz önüne alınarak TCK’nın 216. Maddesine göre ‘Halkı kim ve düşmanlığa tahrik’ suçu işlediği değerlendirilmektedir.”

Müebbet hapis cezası ile yargılanacak olan Alınak’ın duruşması, 13 Mayıs’ta Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.