Koronavirüs SalgınıManşet

Karantinanın hafifletildiği İran ve İspanya’da vakalar arttı

0

Dünyada koronavirüs salgını nedeniyle alınan karantina tedbirleri kademeli olarak kaldırılırken, bazı ülkelerde tedbirlerin gevşetilmesi üzerine vaka ve ölü sayılarının arttığı görüldü.

İran‘da son dört gündür azalan vaka sayılarının bugün 11 Nisan’dan bu yana en yüksek sayıya ulaşması üzerine Sağlık Bakanlığı halkı dikkatli olmaları yolunda uyardı. Ölü sayılarında düşüş yaşanan ve geçen ay “uzaktan çalışamayan” işletmelerin yeniden açılmasına izin verilen İspanya’da ise virüs nedeniyle bir günde 244 can kaybının yaşanması akıllara “ikinci dalga”nın geleceği endişesini düşürdü.

Trump: Karantina insanların psikolojisini bozuyor

Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık iki aydır ara verdiği seyahatlerine dün yeniden başlayan ABD Başkanı Donald Trump, ülkede karantina önlemlerinin gevşetilmesi sırasında can kayıplarının yaşanabileceğini, ancak ekonomiyi bir şekilde açmaları gerektiğini söyledi.

Brendan Smialowski/AFP

Salgının ardından ilk seyahatini Arizona’ya yapan Trump, ABC News’e verdiği röportajında, “karantina tedbirleri nedeniyle işlerini kaybeden kişilerin psikolojik sorunlar yaşamaya başladığını ve bu durumun insanları intiharlara sürüklediğini” belirtti. “Ülkede olanlara bir bakın. İnsanlar aşırı dozdan ya da intihardan ölüyor. İnsanları işlerine geri döndürmeliyiz, biz de önlemleri gevşeterek bunu yapıyoruz” diyen Trump, virüse karşı önlemlerin uzun süreli uygulanamayacağını savundu.

Sosyal izolasyon uygulamalarının aşırı dozda uyuşturucu alımına sebep olduğunu iddia eden Trump, “İnsanlar işlerini kaybediyor. Bu işleri geri getirmeliyiz” dedi.

Bir ayda 20 milyon kişi işsiz kaldı

ADP Araştırma Enstitüsü’nün Moody’s Analytics işbirliğiyle hazırladığı nisan ayına ilişkin ulusal istihdam raporuna göre ABD’de özel sektör istihdamı, nisan ayında 20 milyon 236 bin azaldı. Raporda görüşlerine yer verilen ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Ahu Yıldırmaz‘a göre, sadece nisan ayındaki toplam iş kaybı, küresel ekonomik kriz dönemindeki toplam iş kaybının iki mislinden fazlasına tekabül ediyor.

Jeenah Moon/Reuters

ABD‘de bugüne kadar 1.23 milyon koronavirüs vakası tespit edildi ve yaklaşık 72 bin insan hayatını kaybetti.

Netflix çekimlere başladı

Öte yandan Netflix, koronavirüs nedeniyle ara verdiği dizi çekimlerine yeniden başladığını duyurdu. Firmadan yapılan açıklamaya göre kalabalıkların olduğu sahneler bir süre çekilmeyecek, senaristler de oyuncuların yakınlaştığı sahneler yazmayacak.

D. Ruvic/Reuters

Şirketin içeriklerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ted Sanderos’un verdiği bilgilere göre şirket Güney Kore, Japonya ve İzlanda’da çekimlerine başladı. Netflix bu ay İsveç’te haziran ayında da Norveç’te çekimlerine devam etmeyi planlıyor.

Birleşik Krallık Avrupa’da ölümlerde en üst sırada

Salgından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Birleşik Krallık’da ise ölü sayısı 29 bin 427’ye yükseldi. İngiltere böylelikle İtalya‘yı geride bırakarak Avrupa‘da en fazla ölümün meydana geldiği ülke oldu. İtalya’da şimdiye kadar koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısı ise 29 bin 315.

Dışişleri Bakanı Dominic Raab, normalleşmeyle ilgili olarak, salgınla mücadelenin bundan sonraki aşamalarında halkın “yeni normale” uyum sağlamasının istendiğini belirtti.

Birleşik Krallık hükümetinin koronavirüs konusundaki danışmanlarından Prof. Neil Ferguson ise, kendi tavsiyesi olan sokağa çıkma kısıtlaması ve sosyal mesafe kuralıyla ters düşecek davranışlarda bulunduğu için istifa etti. Ferguson istifa açıklamasında, koronavirüs testi pozitif çıktığı için virüse bağışıklık geliştirdiğini düşündüğünü, ancak bunun bir hata olduğunu kabul ettiğini söyledi.

Ferguson, tedbirlerin virüsün yayılmasına karşı önemine dikkat çekmiş ve birlikte yaşamayan çiftlerin “tecrit sürecinde” kendi evlerinde kalmalarını tavsiye etmişti.

İspanya’da ölü sayıları yükseldi

Karantina tedbirlerinin gevşetilmeye başladığı İspanya‘da ise vaka ve ölü sayılarında yaşanan üç günlük düşüşün ardından yine artış görüldü. Sağlık Bakanlığı ülkede bir gün içinde 244 kişinin koronavirüs nedeniyle öldüğünü açıkladı.

Karantina tedbirlerinin kademeli olarak gevşetildiği bir diğer Avrupa ülkesi olan Almanya’da ise ölüm artış oranındaki azalma eğilimi devam ediyor. Ülkede son 24 saatte 165 kişi hayatını kaybetti, 947 yeni vaka tespit edildi.

Rusya’da salgın durmuyor

Salgının yayılma hızının hala yüksek seyrettiği Rusya’da ise son 24 saatte 10 bin 559 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 165 bin 929’a yükseldi.

Ülkede son 24 saatte 86 kişinin daha hayatını kaybederken, toplam ölü sayısı 1537’ye yükseldi.

İran’da tedbirlerin gevşetilmesi vaka sayılarını arttırdı

Camilerin bu hafta başı açıldığı İran‘da, karantina tedbirlerinin hafifletilmesi vaka sayılarını arttırdı. Sağlık Bakanlığı sözcüsü Kianuş Cihanpur “halkın bir kısmının karantina tedbirlerine uymadığını” söyledi ve halkı sosyal mesafeye dikkat etmesi yönünde uyardı.

Salgından en çok etkilenen Ortadoğu ülkesi olan İran’da bugün 1680 yeni vaka tespit edildi. Bu, ülkenin 11 Nisan’dan bu yana bildirdiği en yüksek sayı.

Wuhan’da okullar açıldı

Virüsün ilk ortaya çıktığı Çin’in Wuhan kentinde ise ocak ayından bu yana kapalı olan okulların kademeli olarak açılmasına başlandı. 8 Nisan itibarıyla karantina tedbirlerinin hafifletildiği ülkede lise öğrencileri bugün ilk kez ders başı yaptı, ilk ve orta dereceli okulların ne zaman açılacağı ise henüz açıklanmadı.   

China Daily via REUTERS

Okul girişlerinde ateş ölçümü yapılıyor, maske takılması ise zorunlu.

You may also like

Comments

Comments are closed.