TürkiyeLGBTİ+Manşet

Diyanet -LGBTİ+ krizinin ardından baro ve tabip odalarına müdahale sinyali

0

Ankara ve Diyarbakır barolarına, LGBTİQ+ bireyleri hedef gösterdiği için Diyanet İşleri Başkanı Ali Ersoy’u eleştirmesi nedeniyle açılan soruşturmanın ardından, barolarla beraber tabip odalarının da seçim sisteminin değiştirileceği sinyali geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, söz konusu durumun oda ve barolar üzerindeki denetimin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Erdoğan şunları kaydetti:

“Yeni sürecin öncülüğünü yapmak da 18 yıldır olduğu gibi yine AK Parti’ye düşüyor. Bir an önce 2023 hedeflerimize doğru eskisinden çok daha kararlı ve süratli bir şekilde ilerlemeye devam etmeliyiz. Salgınla mücadelemizin başarıyla sürmesi gündemimizdeki meselelere daha sıkı bir şekilde yönelmemize imkân sağlıyor. Meclis’te başlanmış olan ya da neticelenmeyi bekleyen pek çok düzenleme bulunuyor. Bunlardan biri de barolar ve tabip odaları başta olmak üzere meslek kuruluşlarının seçim usullerinin yeniden belirlenmesiyle ilgili denetimin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde Ankara Barosu’nun ve aynı zihniyetteki yapıların  fütursuz saldırılarına şahit olduk. Sadece bu örnek dahi meslek kuruluşlarının seçim usulüne yönelik düzenlemenin aciliyetini ortaya koymuştur, en kısa sürede Meclis’in takdirine sunmalıyız.”

Büyük baroların temsil oranları azaltılacak

AKP, bu değişikliği Avukatlık Kanunu‘nda yapılacak değişikle gerçekleştirmeyi öngörüyor. Buna göre, Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’na delege seçimi sisteminde değişiklik yapılacak ve nispi seçim sistemine gidilecek.

Avukat sayısı 101’den 250’ye kadar olan barolarda sekiz, 251’den bine kadar olan barolarda on, binbirden 5 bine kadar olan barolarda oniki, 5 bin birden 20 bine kadar olan barolarda onaltı, 20 bin birden fazla olan barolarda ise 20 asıl üye ve her baroda asıl üye sayısınca yedek üye bulundurulacak.

TBB Genel Kurulu, baroların avukatlıkta en az on yıl kıdemi olan üyeleri arasından gizli oyla seçecekleri üçer delege ile kurulacak. Böylece taşra barolarına daha fazla temsil olanağı sağlanırken, üye avukat sayıları yüksek olan Ankara, İstanbul, İzmir gibi baroların genel kuruldaki temsiliyeti de azaltılmış azaltılmış olacak.

TBB Başkanı ‘gündemde değil’ demişti 

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Diyanet ile Ankara Barosu yönetimi arasında çıkan tartışmanın ardından barolar, baro başkanları seçimi ve TBB Genel Kurulu’na delege seçiminde değişiklik yapılacağı iddialarıyla ilgili, “Açık seçik altını çizerek ifade edeyim. Öyle bir taslak gündemde yok” demişti.

‘Salgını azdıracak risklere girmeyeceğiz’

Videokonferans ile yapılan toplantıdan önce konuşan Cumhurbaşkanı, koronavirüs salgınına ilişkin alınan önlemlerin gevşetilmesine ilişkin de şöyle konuştu:

“Kazanımlarımızı riske atacak, salgını yeniden azdıracak risklere girmeyeceğiz. Gerektiğinde normalleşme takviminde bazı konuları öne alma, ileriye öteleme veya ilave tedbirler alma hakkımız mahfuzdur. Rehavet ve karamsarlığa mahal vermeden ülkemizi inşallah bu musibetten kurtaracağız. Milletimizin bize duyduğu güven ve verdiği destek en büyük güç kaynağımızdır. Halkımızdan bir müddet daha bu hassasiyeti sürdürmesini bekliyoruz. Bu salgının üstesinden gelmek 83 milyon olarak bizim elimizdedir.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.