ManşetDoğaKoronavirüs Salgını

Koronavirüs sessizliğinin tadını balinalar ve kuşlar çıkarıyor

0

Koronavirüs salgını sırasında insanların kendilerini karantinaya alması ve ekonomik faaliyetlerini yavaşlatmasıyla birlikte vahşi yaşam da kendine yer bulmaya başladı. Şehirlerdeki gürültü kirliliği yerini kuşların cıvıltılarına, okyanuslardaki su altı gürültüleri ise yerini balinaların şarkılarına bıraktı.

Kanada’da yer alan Vancouver limanı yakınlarındaki Ocean Networks Kanada tarafından işletilen deniz dibindeki gözlemevlerinden gelen sualtı ses sinyallerini inceleyen araştırmacılar gemilerin sebep olduğu düşük frekanslı seslerde önemli bir düşüş olduğunu tespit etti.

‘Balinalar ve deniz memelileri için iyi haber’

Guardian’da yer alan habere göre Araştırmanın yürütücülerinden ve aynı zamanda Dalhousie Üniversitesi’nden okyanus bilimci David Barclay, “Genellikle, bu frekanstaki sualtı gürültüsünün deniz memelileri üzerinde etkileri olduğunu biliyoruz” dedi. Araştırmacılar, bunun balinalar ve diğer deniz memelileri için de iyi haber olabileceğini tahmin ediyor.

Narwhal’da yayınlanan araştırmada 1 Ocak ile 1 Nisan tarihleri arasında dört veya beş desibel değişikliğe yol açan sürekli bir gürültü düşüşü olduğu tespit edildi. Barclay, aynı dönemde limandan alınan ekonomik verilerin ihracat ve ithalatta yaklaşık yüzde 20’lik bir düşüşü gösterdiğini bu yüzden sonuçların tutarlı olduğunu söyledi.

Yaşanan olayı “devasa bir insan deneyi” olarak tanımlayan Barclay, bu sayede okyanus trafiğindeki azalmanın deniz yaşamı üzerindeki etkisini anlamak için bilim insanlarına bir kapı aralandığını söyledi.

Şehirlerden gelen kuş korosu sesleri

Son zamanlarda koronavirüs salgınıyla birlikte dikkat çeken bir başka olay ise özellikle şehirlerde daha fazla duyulur hale gelen kuş sesleri oldu. Kuş gözlemleri gerçekleştiren British Trust for Ornithology’den Paul Stancliffe’ye göre, şu anki gürültü eksikliği şarkı söyleyen kuşların potansiyel eşler ve rakipler tarafından duyulmasına yardımcı olabilir ve böylece üreme başarılarını artırabilir.

Londra Vahşi Yaşam Vakfı’ndan Mathew Frith ise Guardian’a yaptığı açıklamada parkların normalden çok daha sessiz olması sebebiyle birçok kuş türünün artık buraya yuva yapabileceğini böylece şehirlerdeki köpeklerin hedefi olmaktan kurtulabileceklerini söyledi.

Ya sonrası?

Elbette, koronavirüsün faydasını yalnızca kuşlar ve balinalar görmedi. Birçok tür insanlar yüzünden hapsoldukları şehirlerde gezerken görüntülendi. Yaban hayatı korumacıları için esas soru ise bu karantina kısıtlamaları kaldırıldığında ne olacağı.

Yaban hayatı tarafından yapılan herhangi bir kısa vadeli kazanım, insanlar, trafik ve günlük yaşamın diğer yönleri eski haline döndüğünde yok olabilir. Ancak alışkanlıklarımız kalıcı olarak değişirse, birçok insanın umduğu gibi, doğa fayda elde edebilir.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.