LGBTİ+DünyaManşet

Tunus’ta bir ilk: Eşcinsel çiftin evliliği resmi belgede…

0

Tunus merkezli LGBTİ+ örgütü Eşşems‘in resmi Facebook sayfası, geçen cuma ülkede ilk kez bir eşcinsel evliliğin devlet tarafından tanındığını duyurdu. Örgütün aktardığına göre, bir Tunus vatandaşının doğum belgesine, yurt dışında yapmış olduğu eşcinsel evlilik işlendi. Bu doğrudan bir tanınma değil. Ancak böylece Tunus, çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede eşcinsel evliliğin bir kimlik belgesine geçtiği ilk ülke oldu.

Tunus’ta eşcinsellik yasal değil ve eşcinsel ilişkiye girdiği kanıtlananlar üç yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Ülkede LGBTİ+’lara karşı her türlü ayrımcılık yasal olduğu gibi, eşcinsel evlilikler de tanınmıyor.

‘Kuzey Afrika için bir ilerleme’

Bununla birlikte yeni gelişme, Eşşems tarafından “Tunuslu eşcinseller adına, Tunus ve Kuzey Afrika‘da bir ilerleme” olarak duyuruldu. Facebook kullanıcılarından gelen yorumların bir çoğuysa negatifti, bazıları paylaşımın gerçek olmadığını savunurken bazıları da bunun ahlaki çöküşün göstergesi olduğunu söyledi.

Shams – Pour la dépénalisation de l’homosexualité en Tunisie

ردا على تصريحات السيد لطفي زيتون ، وزير الشؤون المحلية ، و رفعا لكل … المغالطات. خلافا لما صرح به السيد لطفي زيتون ، وزير الشؤون المحلية في تونس، فإن التونسي الذي تم ترسيم الزواج في مضمون ولادته ليس له اي جنسية أخرى و هو الان مقيم بفرنسا بعد حصوله على التأشيرة بموجب هذا الزواج كما ننوه إلى غياب اي دعوى من قبل الشخص المعني او غيره لتشطيب الزواج من مضمون الولادة.

2018’de benzer şekilde, yine eşcinsel evliliklerin yasal olmadığı Rusya‘da, Danimarka‘da evlenen Eugene Wojciechowski ve Pavel Stotsko evliliklerini resmi olarak Rusya’ya tanıtmayı ve pasaportlarına işletmeyi başarmıştı.

Tunus devletinden yalanlama

Öte yandan Yerel İlişkiler Bakanı Lütfi Zityun, parlamentoda konuşarak ülkede eşcinsel evliliklerin tanınması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Zityun, geçtiğimiz günlerde de Eşşems’in iddiasını “Vatandaşların medeni durumunu gösteren belgeler bizim bakanlığımızda değil, bu yüzden söz konusu bilgiyi teyit edemiyoruz” diyerek cevaplamış ancak böyle bir olay olmuşsa da bunun Tunus yasalarına aykırı olduğunu vurgulamıştı.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.