Koronavirüs SalgınıDünyaManşet

Dünyada normalleşme sancıları: Koronavirüse karşı sosyal mesafe uyarıları sürüyor

0

Koronavirüse karşı alınan karantina önlemleri devletleri zor durumda bırakıyor. Kapanan iş yerlerinin ve çalışmayı durduran fabrikaların ekonomide yarattığı küçülme, pek çok ülkeyi, “tedbirli normalleşme”ye iterken, vatandaşların tedbirler konusunda gereken dikkati göstermemesi endişe yaratıyor.

Litvanya‘da kafeteryalar sosyal mesafeye uygun biçimde açılırken, Yeni Zelanda‘da açılan fast foodlardan birinin önündeki kuyruk, polisleri, kalabalığa dağılmaları için çağrı yapmaya zorladı.

Ekonomisi zaten zorda olan ülkeler ise salgından daha da fazla etkilendi.  Lübnan’ın Trablusşam kentinde salgınla birlikte daha da ağırlaşan ekonomik krize karşı başlayan gösterilerde dün göstericilere karşı plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanıldı. Reuters’ın ulaştığı sağlık ve güvenlik kaynaklarına göre pazartesi gecesi yaşanan ayaklanmaya katılan 20’li yaşlardaki bir gösterici de hayatını kaybetti. 

Litvanya kafeteryaya dönüşüyor

1.344 vaka, 44 can kaybının olduğu Litvanya‘nın başkenti Vilnius‘ta kafeteryalar açılıyor. Ancak sosyal mesafe kuralı gereği bu mekanlar kamusal alanları içine alacak şeklide genişledi. Böylece kent adeta bir açık hava kafeteryasına dönüşmüş oldu.

Ülkede hafta başı itibarıyla kuaförler ve birçok mağaza da yeniden açıldı. Bununla birlikte sınırlı müşteri alımı ve maske zorunluluğu sürüyor.

Yeni Zelanda’da fast food’a akın

Vaka sayısının 1.474, can kaybının 19 olarak kaydedildiği Yeni Zelanda, 5 hafta süren sıkı koronavirüs kısıtlamalarını hafifletmeye başladı. Çocuklar okula, 400 bin yetişkin de işe dönerken fast food restoranlarında da kalabalıklar oluşmaya başladı.

REUTERS

Ülkenin en büyük kenti olan Auckland’da, fast food zincirlerinin önünde kuyruklar oluştu. Restoranlardan birinin önünde oluşan kalabalık, polisin gelmesine ve uyarıda bulunmasına yol açtı. 

Rusya ‘piki görmedi’

Rusya hükümetinden geçen salı yapılan açıklamada, son bir günde koronavirüsün bulaştığı kişi sayısının 6 bin 411 arttığı, böylece toplam vaka sayısının 93 bin 558’e ulaştığı açıklandı.

Öte yandan Devlet Başkanı Vladimir Putin, koronavirüsle mücadelenin ön saflarındaki sağlık çalışanlarının yeterli bireysel koruyucu donanıma sahip olmadığını kabul etti ve “Önceki zamanlarla kıyaslandığında çok daha fazla üretiyoruz, ama hala yetmiyor. Üretimdeki, ithalattaki artışa rağmen, her türlü malzeme eksik” dedi.

Putin, salgının Rusya’da henüz en yüksek seviyesine erişmediğini söyledi ve herkesi dikkatli olmaya çağırdı. Ülkede salgının yayılmasını önlemeye yönelik sokağa çıkma sınırlamalarının son olarak 11 Mayıs’a kadar uzatıldığı açıklanmıştı.

ABD’de kayıplar Vietnam’dakileri geçti

Johns Hopkins Üniversitesi‘ne göre ABD’de yeni Covid 19 kaynaklı ölümler 58 bine ulaşarak Vietnam savaşında yaşanan can kaybını geçti. 

Öte yandan ülkenin Georgia eyaletinde, Covid-19’dan koruyacağına inandıkları için dezenfektan içen iki kişi hastaneye kaldırıldı. Söz konusu iki kişinin psikolojik rahatsızlıkları olduğu belirtildi.   

Birinci vakadan bir gün sonra ise virüsü önleyeceğini düşünerek  temizlik ürünü, ağız gargarası, bira ve ağrı kesiciyi karıştırıp içen bir adam hastaneye başvurdu. Her iki hasta da tedavi edildi. 

Vaka sayısının bir milyonu aştığı ülkede son 24 saat içindeki kayıplarla birlikte toplam ölü sayısı 58 bin 365’e ulaştı.

Alman doktorlardan çıplak protesto

Almanya‘da bir grup doktor, koronavirüs salgınında yaşadıkları koruyucu giysi ve malzeme sıkıntısını, çıplak pozlarla protesto etmeye başladı. Doktorların “Blanke Bedenken” (Çıplak Kaygılar) adıyla açtıkları internet sitesinde doktorların mizahi ve eleştirel çıplak pozları yer alıyor. 

Sitede bir erkek doktor, muayenehanesinin önünde verdiği çıplak pozla “Biz aile hekimleriniziz. Sizi güvenli bir şekilde tedavi edebilmemiz için koruyucu ekipmana ihtiyacımız var. Elimizde çok az olan malzemeler biterse işte böyle görüneceğiz” diyor. 

Fransa’da kademeli normalleşme

Fransa Başbakanı Edouard Philippe sokağa çıkma yasağının kalkacağı 11 Mayıs’tan itibaren iller arası seyahatin yeniden başlayacağını duyurdu.

Bununla birlikte toplu taşımalarda maske mecburiyeti olacak ve sosyal mesafeyi koruma adına toplu taşımalarda yolcu kapasitesi sınırlandırılacak. Başkent Paris‘te metro seferlerinin yüzde 30 oranında düşürüleceğini duyuran Başbakan Philippe, yoğunluğun azalması için evden çalışabilenlerin uzaktan çalışmaya devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Okullar ise 11 ve 18 Mayıs tarihlerinde kademeli olarak açılacak ancak derse katılım mecburi olmayacak. Her sınıfta en fazla 15 öğrenci olacak.  

You may also like

Comments

Comments are closed.