SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Bakan Koca: Salgında ‘pik’ dönemindeyiz

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınıyla ilgili Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı basın toplantısında tehdidin zayıfladığını ancak mücadelenin henüz bitmediğini söyledi. Koca, tedbirlerden vazgeçilmemesi gerektiğini vurguladı. 

İlk vakanın tespit edildiği 11 Mart itibarıyla uygulanan tedbirler sayesinde salgının önünün kesildiğini belirten Koca “Başarının tamamını özetleyecek olursam üç madde sıralayabilirim: Tedbir, tespit, hızlı tedavi… ” dedi ve filyasyon yönteminin bu başarıda büyük rolü olduğunu belirtti:

İlk vakadan itibaren her yeni hastanın temas çevresinde virüsün izini sürdük. Filyasyon dediğimiz bu iz sürme yöntemiyle hastalığı taşıyan kişinin son iki gün içinde temaslı olduğu herkese ulaşmaya çalışıp gerekli olanların testlerini yaptık. Tespit ettiğimiz yeni hastaların onlardan başkalarına geçmesine fırsat tanımadan izole ettik.

Testlerin tesadüfen değil temas eden kişilerin takibi üzerinden yapıldığını belirten Bakan,  yaygın tarama yapanların istenen ise sonuç alamadığını söyledi ve salgının tamamen önlenmesinin yönteminin de bu olduğunu belirtti.

‘İlaçların kullanımını değiştirdik’

Hastanede tedavi edilmesi gereken hiçbir hastanın eve gönderilmediğini ve tedavide büyük başarı sağlandığını söyleyen Koca ayrıca “sonuçlara göre tedavi” yaklaşımıyla antiviral ilaçların bilinen kullanımının değiştirildiğini ve bu sayede olumlu sonuçlar alındığını kaydetti:

Çin’den getirdiğimiz antiviral ilaç ise Çin’de olduğu gibi sonuç almadığımızı gördük. Sonuçta bu ilacın kullanımını farklılaştırmış olduk. Yani yoğun bakım öncesi, pnömoni gelişmeye başlayan hastalara kullanmaya başlayarak sonuç aldığımızı gördük. Tedavi konusunda dünyada bir farkımız daha var. Biz tedaviyi belirti gösteren hemen herkese mümkün olan en erken aşamada uyguluyoruz 

Tedavinin belirti gösteren herkese ve erken aşamada uygulandığını belirten Sağlık Bakanı, bu yaklaşımın hastalığın zatürreye dönüşmesini büyük oranda önlediğini, yoğun bakımdaki ve entübe hastalardaki oranlarda da gerileme kaydedildiğini kaydetti. 

Tüm vakalarda zatürreye gidiş oranında yüzde 70’den yüzde 15’e büyük bir düşüş gerçekleşmiştir. Bu durum yoğun bakım ihtiyacımızda da azalmaya yol açmıştır. Yoğun bakımdaki hastalarımızda vefat oranlarımız yüzde 58’den yüzde 10’a, entübe hastalardaki vefat oranımız ise yüzde 74’ten yüzde 14’e geriledi. Türkiye’de şu ana kadar hasta kayıp oranı yüzde 2.58’dir. 

Olumsuz göstergeler geriliyor

Koca gerileyen sayılarda vatandaşların evde kalma uyarılarına riayet etmesni ve karantina tedbirlerini gösterdi ve sağlık çalışanlarının payını vurguladı:

Hekimlerimiz bu başarıyı kişi başına düşen hekim sayımız az olmasına rağmen elde etmiştir. Hemşirelerimiz bu başarıyı kişi başına düşen hemşire sayısı az olmasına rağmen elde etmiştir. Sağlık çalışanlarımızı gösterdikleri özveri için daima müteşekkiriz

Bakan’ın verdiği bilgilere göre, iyileşen sayısı son 24 saatte tanı alan hasta sayısının iki katı. 

Normalleşme takvimi için erken

Koca gelinen noktanın “kesin başarı noktası” olmadığının altını çizdi ve gelecek günlerin eski günlerin aynısı olmadığını söyledi ve “Başarı tedbirleri artık terk edeceğimiz bir başarı değildir, tedbirlere sarılmamız gereken başarıdır” diye konuştu. Normalleşmenin tedbirlere uyulmasına bağlı olduğunu söyleyen Koca “normalleşme takvimi” vermek için erken olduğunu söyledi.

Bakan Koca, kaç sağlık çalışanının enfekte olduğu sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

Sağlık çalışanı enfekte sayımız 7 bin 428. Yani 1 milyon 100 bin sağlık çalışanımız içinde 7 bin 428 kişi. Ortalama vakalarımız içinde oranı yüzde 6 buçuğa yakın. Avrupa’daki ortalama yüzde 10-11’lerde. Gönül hiçbir çalışanımızın enfekte olmamasını ve hayatını kaybetmemesini dilerdi. Çalışanlarımız için bu dönemde ne yapmamız gerekiyorsa yaptığımızı düşünüyorum.

‘Pik noktasında olduğumuzu söyleyebilirim’

Sayıların düşmesinin pik noktanın yaşandığına mı işaret ettiği yönündeki soruya ise Koca olumlu cevap verdi ancak tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiği yönünde uyarılarını yeniledi:

Pik döneminde olduğumuzu söyleyebilirim. Ve bir düşüş trendine girdiğini görüyoruz. Ama bunun kalıcı olması önemli. O nedenle de özellikle temasın ve mesafenin son derece önemli olduğunu, izolasyonun önemli olduğunu, bu anlamda gerekli tedbirlere uyum gösterilmezse yeni bir pik dalgasına yol açabilir. Bu tedbirlerle pik dalgasının herhangi olabilirliğinin olmadığını söyleyebilirim.

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.