EkolojiManşetSağlık

Koronavirüs Mexico City’nin havasını temizlemeye yetmedi

0

Dünyanın dört bir yanında, kentte yaşayanlar koronavirüs salgınının dolaylı  yükselen hava kalitesi ile avunurken, Meksika‘nın başkenti Mexico City‘de dolup taşan açık hava çöplükleri, dizel yakıtlı jeneratörler ve sık sık çıkan orman yangınları şehrin havasını ağırlaştırıyor.

Reuters’in haberine göre, 20 milyon insanın yaşadığı megakentte halkın büyük ölçüde hükümetin salgına karşı uyarılarına uyması dolayısıyla trafik azaldı. Bununla birlikte, Delhi, Los Angeles ve Seul gibi büyük kentlerde hava kirliliğinde yaşanan düşüş Meksika’nın başkenti için geçerli olmadı. Ülkenin resmi sitesine göre hava kalitesi hala düşük seviyede.

400 açık hava çöplüğü var

Milyonlar evinden çıkmasa da, artan doğal gaz kullanımı ve fosil yakıtlara dayalı tüketim, ekonomisi duraklamış olan ülkede, trafiğin yüzde altmış oranında azalmasının olumlu sonuçlarının önüne geçiyor.  Geçen hafta kentin tepelerinden çekilen fotoğraflar ağırlaşan havayı açıkça gösteriyor.

Fotoğraf: Reuters

Comunicacion y Ambiente adlı Meksikalı çevre örgütünün başkanı Carlos Alvares, kentte 400 açık hava çöplüğü ve otel ve işletmeler tarafından kullanılan 50 bine yakın endüstriyel jeneratör olduğunu sölyüyor. Bu jeneratörlerin çoğu, karantina önlemlerine rağmen faal durumda.

Devlete ait Pemex’in Tula’daki rafinerisi ve Popocatepetl yanardağının külleri de kirliliğe yol açan gazlara katkı veriyor. Orman yangınları ise, ormanlarla ilgilenen ulusal komisyonun açıkladığına göre kirliliğin daha da büyümesine yol açıyor. 

Covid-19 ile enfekte olanlar için risk büyük

Hava kirliliğinin solunum yolları rahatsızlıklarını arttırabileceğini belirten uzmanlar Covid-19‘un Mexico City’de dünyanın geri kalanına nazaran daha ağır geçmesinden endişeleniyor. Kentteki ABC sağlık merkezinde enfekte hastalara bakan Roxana Trejo‘ya göre, hava kirliliği, hastalığı kapanlar için ciddi bir sorun.  

Meksika Ulusal Politeknik Enstitüsü‘nden Rosa Maria del Angel da “Havanın kirli olması veya büyük oranda kirli havaya maruz kalmak, her türlü solunum yolu enfeksiyonunu körükler” diyerek sorunun altını çiziyor. 

Mexika’da şimdiye kadar bilinen 15 bin 529 vaka görüldü. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1.434.  

 

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.