Kültür-SanatManşet

Karantina sırasında gezilebilecek çevrimiçi müzeler

0

Koronavirüs sebebiyle imkanı olanların zorunlu veya tercihi şekilde kendini karantinaya aldığı bu günlerde bir değişiklik yaparak evin sınırlarını aşmaya ne dersiniz? Üstelik 65 yaş üstü olmanız veya 20 yaşın altında olmanız da bir engel değil.

Hem Türkiye’de hem de dünyada yer alan pek çok ünlü müze karantina zamanında kapılarını çevrimiçi olarak açtı. Siz de listeden daha önce gezmeye ve incelemeye fırsat bulamadığınız dünyaca ünlü müzeleri oturduğunuz yerden dolaşabilir, yer alan eserleri inceleyebilirsiniz.

1- Oyuncak Müzesi

Şair ve yazar Sunay Akın tarafından kurulan Oyuncak Müzesi’nde 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örnekleri sergileniyor. Müze, dünya tarihini daha eğlenceli bir şekilde öğrenme imkanı sunuyor. 

Örneğin, uzay oyuncaklarının sergilendiği bölümde Ay’a ulaşma çabası, tren oyuncakları bölümünde ise sanayi devrimi oyuncakların diliyle anlatılıyor. Müzeye giriş kapısı ise burada.

2- Göbeklitepe

Henüz küçük bir bölümü ortaya çıkarılan Göbeklitepe, şimdiden 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihini değiştirdi. Bölge bilinen en eski ve en büyük tapınma merkezi sayılıyor ve dinsel inanışın yerleşik hayata geçişteki etkisini kanıtlıyor. 

Göbeklitepe ortaya çıkışının ardından 2018 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi‘ne girdi.Türkiye’de de 2019, Göbeklitepe Yılı ilan edildi. Tarihin binlerce yıl öncesine ziyaretler için buraya tıklayabilirsiniz. 

3-Cumhuriyet Müzesi 

Cumhuriyet Müzesi, Cumhuriyetin kuruluşunda 2’inci Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak hizmet veriyordu. 1981 yılından itibaren Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet veren binada; ilk üç cumhurbaşkanı dönemini yansıtan olaylar, fotoğraflar, cumhurbaşkanlarının özel eşyalarıyla ve dönemin meclisinde alınan karar ve kanunlar sergileniyor.

4- Kurtuluş Savaşı Müzesi

1’inci TBMM’nin meclis binasında ise Kurtuluş Savaşı Müzesi yer alıyor. Buradan ziyaret edebileceğiniz müzede, dönemin kullanılan eşyaları, Atatürk İlke ve İnkılâplarının anlatıldığı odalar, belli dönemlere ait belgeler, meclis toplantı odası yer alıyor. 

4- Efes Müzesi

Türkiye’nin en önemli müzeleri arasında bulunan Efes Müzesi’nde en çok ilgi çeken eserler arasında Efes Artemis heykeli, yunuslu Eros, tavşanlı Eros, Eros başı, Priapos heykeli, mermer Artemis heykeli, Mısırlı rahip heykeli, İsis heykeli, çeşitli mitolojik tanrı heykelleri ve Sokrates başı bulunuyor. Bir tarihe tanıklık edeceğiniz müzeye buradan girebilirsiniz. 

5-Troya Müzesi

Müze, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer alıyor. Homeros’un İlyada Destanı ile tarihe geçmiş Troas Bölgesi’nde iz bırakan Troya ve kültürlerinin yaşamı ve arkeolojik tarihi, kazılardan çıkan eserler aracılığıyla anlatılıyor. Müzeye girişler buradan.

 

6- Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Paleolitik Çağ’dan itibaren Anadolu topraklarının özgün eserlerine ev sahipliği yapıyor. Müzede sanal turlar, canlandırmalar ve Göbeklitepe’deki T biçimli dikme replikalar ve eserlerle birlikte tarihe bir yolculuk yapmak mümkün. Ziyarete buradan başlayabilirsiniz. 

7- Frida Kahlo Müzesi

Frida Kahlo Müzesi, gerçek adıyla La Casa Azul adlı müze sanatçının bir dönem yaşadığı evinde yer alıyor. Müzede 22 bin belge, 6 bin 500 fotoğraf, çok sayıda dergi, yayın, kitap bulunuyor. Tabii pek çok çizim ve tablo da müzede ziyaretçilerin karşısına çıkıyor. Ayrıca Frida Kahlo’ya ait oyuncaklar, kıyafetler, eşyalar da müzede sergileniyor. Kahlo’nun evini ziyaret etmek için burayı tıklayabilirsiniz. 

8- Louvre Müzesi

Dünyanın en bilinen müzelerinin başında gelen Paris’teki Louvre müzesi de sanal ortamda gezilebilecek müzeler arasında yer alıyor. Müzede Antik Roma, Yunan, Antik Mısır ve Antik Yakın Doğu eserleri var. Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa tablosuna önünde sıra beklemek zorunda kalmadan buradan ziyaret edebilirsiniz. 

9- Salvador Dali Müzesi

Ünlü ressam Salvador Dali’nin ismini taşıyan müze Figueres kentinde yer alıyor. Müzede, Dali’nin yaklaşık 400 eseri sergileniyor. Sanal ortamda kapılarını açan müzeyi İspanya’ya gitmek için uçak bileti ve vize masraflarıyla uğraşmadan kolayca gezebilirsiniz

10- Van Gogh Müzesi

Amsterdam’ın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olan Van Gogh Müzesi, Vincent Van Gogh’un hayatı boyunca yaptığı resimler ve taslak çizimleri yer alıyor. Müzeyi buradan ziyaret edebilirsiniz. 

You may also like

Comments

Comments are closed.