ManşetDoğa MücadelesiEkolojiYerel

Muğla’daki ağaç kesimlerine karşı imzalar teslim edildi

0
Fotoğraflar: MUÇEP

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı endüstriyel plantasyon alanı ilan edilen Çıtlık Ormanı’nda yapılan ağaç kesimlerine karşı düzenlenen imza kampanyasında toplanan imzalar Orman Genel Müdürlüğü’ne teslim edildi. 4 Nisan’da başlatılan kampanyada toplam 33 bin 655 imza toplandı.

Koronavirüs sebebiyle gündemin meşgul olduğu bir zamanda ağaç kesimlerine başlanması büyük bir tepkiye sebep olmuş, ağaç kesimlerinin durdurulduğu açıklanmıştı. Ancak Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) projenin tamamen iptal edilmesi amacıyla bir kampanya başlattı.

‘Orman varlıklarımız korunmalı’

MUÇEP’ten Serdar Denktaş’ın CİMER yoluyla teslim ettiği dilekçede “Dünyada yaşanmakta olan koronavirüs salgını dolayısı ile bilim dünyasının bir kez daha altını çizdiği gibi, orman ekosistemlerinin ve biyolojik çeşitliliğin yok edilmesi ekolojik krizlerin ve doğal felaketlerin en önemli nedenidir. Bu bağlamda yüzlerce yılda oluşan orman varlıklarımızın korunması yaşamsal önemdedir” ifadeleri kullanıldı.

‘Amacın doğal orman üzerindeki baskıyı azaltmak olduğu söyleniyor’

Endüstriyel plantasyon kurmanın temel amacının doğal ormanlar üzerindeki odun üretimi baskısını azaltmak olduğunun söylendiği belirtilen açıklamada “Bu nedenle odun üretimi bakımından verimsiz ormanlarda veya açık alanlarda hızlı gelişen ağaç türleriyle yapılan ağaçlandırmalarla odun üretimini arttırarak, doğal ormanlar üzerindeki odun üretimi baskısı azaltılmaya çalışıldığını ifade ediyorlar” denildi.

Açıklamanın devamında “Bilim insanlarının bu görüşüne benzer bir ifade aslında Orman Genel Müdürlüğü’nün 2019-2023 Stratejik Planı’nda da yer almaktadır. Söz konusunu strateji belgesinin H2.3 nolu Stratejik Hedefinde ‘Stratejiler’ başlığı altında ‘Doğal ormanlar üzerine olan odun üretimi baskısı azaltılacaktır’ denilmektedir” ifadeleri kullanıldı. 

Kesimler sırasında Jandarma ormana giriş çıkışları yasaklamıştı.

‘30 hektar yetişmiş orman yok edilecek’

Taşkesiği Endüstriyel Plantasyon Projesi’nin bu amaçların dışına çıkarak 30 hektar büyüklüğünde yetişmiş orman varlığını yok edeceği belirtilen dilekçede şu ifadeler kullanıldı:

Bunun yanında bölge halkı birçok kez dilekçeler ve basın açıklamaları yolu ile söz konusu projeye itirazlarını dile getirmişlerdir. Konu Türkiye kamuoyunda da büyük bir infiale neden olmuş ve projenin iptali için başlatılan imza kampanyasında kısa süre içinde 33.655 imza toplanmıştır.

İmza metninin ve imzacıların listesinin sunulduğu dilekçede Taşkesiği Endüstriyel Plantasyon Projesi’nin tamamen iptal edilmesi talep edildi. 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.