Yeşil Gazete TVManşet

[Yeşil Gazete Tv] Karantina günleri: Salgın pik yapmış olabilir

0

Yeşil Gazete Tv’deki Karantina Günleri programının 11’incisinde Türkiye ve dünyadaki koronavirüs salgınının geldiği aşama masaya yatırıldı. İstanbul Politikalar Merkezi kıdemli araştırmacısı, İklim Koordinatörü ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ümit Şahin, Yeşil Gazete editörü, sosyolog Koray Doğan Urbarlı ve Yeşil Gazete Genel Yayın Yönetmeni Alev Karakartal’ın hazırladığı programda, izleyici soruları da canlı olarak yanıtlandı. 

Sağlık Bakanlığı‘nın verilerine göre, son iki gündür iyileşen hasta sayısının yeni vakaları geçtiğine dikkat çeken Şahin, salgının Türkiye’de 11 Nisan’da pik yapmış olabileceğini, bundan sonra izolasyon koşullarına dikkat edilmesi halinde plato aşamasına geçilebileceğini kaydetti. İki hafta önce hazırlıksız bir şekilde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında, geceyarısı caddelere çıkan kalabalıkların, hastalığın yayılması konusunda bir etkisinin olmadığının anlaşıldığını kaydeden Şahin, bakanlığın iddia ettiği ölçüde bir başarı öyküsünden söz etmek için şimdilik erken olmakla birlikte, iyiye doğru bir gidişten bahsedilebileceğini belirtti. 

‘Tüm veriler açıklanmalı’

Programda, Türkiye’nin salgınla mücadelede, iddia edildiği kadar başarılı olup olmadığını görebilmek için tüm verilere şeffaf bir şekilde ulaşılmasının önemine dikkat çekildi; fibrasyon yöntemleri, her şehir ve ilçede kaç hasta olduğu, bu kişilerin cinsiyet ve yaş dağılımı gibi pek çok bilgiye ulaşılamamasına vurgu yapılarak;  ölüm ve hasta sayısının açıklanandan muhtemelen daha fazla olmasına karşın bunun genel eğilimi değiştirmeyebileceği tartışıldı.   

Covid-19 için henüz spesifik bir antiviral ilaç ya da aşı bulunmadığı, bu yüzden de önlemleri hafifletmenin hata olacağına dikkat çekilen programda;  AVM’lerin kısmen açılması, 65 yaş üstünün belirli zamanlarda dışarıya çıkmasına izin verilmesi, futbol maçlarının seyircisiz de olsa oynanması planlarının salgın yönetiminde yaratabileceği risklere dikkat çekildi. 

Karantina Günleri’nde dünyada en çok vaka ve ölüm sayısıyla ilk sırada olan ABD‘nin başkanı Donald Trump‘ın hastalara dezenfeksiyon maddesi şırınga edilmesi ve ultraviyole ışını verilmesi önerileri de tartışıldı. 

You may also like

Comments

Comments are closed.