TürkiyeManşet

Adil yargılanma talebiyle ölüm orucuna başlayan Mustafa Koçak hayatını kaybetti

0

Gizli tanık ifadesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Mustafa Koçak, adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucunun 297’nci gününde hayatını kaybetti.

Mustafa Koçak, 23 Eylül 2017’de gözaltına alınmış tanımadığı kişiler hakkında ifade vermesi istenmişti. Vermediği takdirde ise tutuklanmakla tehdit edilmiş, 12 gün süren işkenceye maruz bırakılmıştı.

‘12 gün boyunca işkence gördüm’

bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre Koçak, avukatları aracılığıyla ilettiği mektubunda gözaltında kaldığı 12 gün ve sonrasındaki tutuklanmasıyla ilgili şunları anlattı:

Mecidiyeköy’de sokak ortasından gözaltına alındım, Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldüm. Burada önüme bir ifade koydular, ‘Buna uygun olacak şekilde ifadeni ver, çık git. Aksi halde seni tutuklatırız, bir daha gün yüzü göremezsin. Sen bize yardımcı ol, biz de sana yardımcı oluruz, rahat yaşarsın’ dediler.

‘Askıya aldılar’

Bunu kabul etmediğim için psikolojik ve fiziki işkenceye maruz kaldım. Aralıksız sürdürdükleri kaba dayak yaptıklarının en ‘masumuydu’. Kollarımdan ters kelepçeyle askıya aldılar, üzerimdeki elbiseleri çıkardılar, başıma çuval geçirdiler, onun üzerine de teneke. Onlarca dakika başımda teneke çaldılar. Bana, anneme, babama, ablama etmedik küfür bırakmadılar. Hamile ablama tecavüz etmekle tehdit ettiler. Bu işkenceler 12 gün sürdü, 4 Ekim 2017’de tutuklandım.

Ağırlaştırılmış müebbet verildi

Koçak, kendisinden istenildiği gibi tanımadığı tanıkların ifadelerine dayandırılarak Örgüte silah temin etmekle suçlanarak “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Koçak, adil yargılanma hakkı talebiyle ölüm orucuna başladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı cezanın onanmasını istemişti. Yargılandığı dosya Yargıtay’da.

Ölüm orucunun 297’nci gününde ise hayatını kaybetti. Ölüm haberini duyuran Halkın Hukuk Bürosu yaptığı açıklamada , “Egemenler, onu bir tanıklarına ‘Beyanlarım yalandı, bana işkenceyle yalan ifadeler imzalattılar’ sözünü söyletmemek için katletti. Cinayet işlediler” dedi.

Halkın Hukuk Bürosu, ölüm orucundaki diğer müvekkilleri ve avukatları da hatırlatarak, “Bir kez daha sesleniyoruz, müvekkillerimiz İbrahim Gökçek, Didem Akman ve Özgür Karakaya‘yı yaşatmak için arkadaşlarımız Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal‘ı yaşatmak için taleplerini kabul edin” dedi.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.