TürkiyeManşet

23 Nisan’da CHP’nin çocuk raporu: Cinsel istismarda on kat artış, yedi iş cinayeti

0

CHP İstanbul Miletvekili Sezgin Tanrıkulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel Türkiye’deki çocukların maruz kaldığı istismar ve çalıştırma gibi bilgilere ilişkin bir rapor yayınladı.

Türkiye Çocuk Yaşam Hakları İhlalleri Raporu isimli raporda  TÜİK, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerinden yararlanıldı.

En az çocuk evlendirme Tunceli’de

Rapora göre, Türkiye’de 16-17 yaş grubundaki kız çocukların zorla evlendirilmesinin toplam resmi evlenmelerin içindeki oranı yüzde 3.1. Geçen yılsa 17 bin 47 çocuk yaşta zorla evlendirme vakası kayıtlara geçti.

İstatistiklere göre çocuk yaşta evlendirme en çok Ağrı’da (yüzde 13.2) görüldü, bunu Muş (yüzde 13) ve Kars (yüzde 10.6) takip etti. Kız çocuk evlendirmenin toplam içindeki oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 0.2 ile Tunceli.

Raporun İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine dayanan bölümüne göre, geçen yıl 67 çocuk işçi “iş kazalarında” öldü. Çocukların 29’u 14 yaş ve altındaydı.

2020’nin ilk üç ayında ise yedi çocuk işçi iş cinayetine kurban gitti. Ocak ayında biri 14 yaş ve altında üç (tarım ve gıda işkollarında), şubat ayında iki (tarım ve inşaat işkollarında), mart ayında ise iki (tarım ve metal işkollarında) çocuk işçi yaşamını yitirdi. 

Cinsel istismar suçları on misli arttı

Rapora göre, 2006-2019 yılları arasında çocuklara yönelik cinsel istismar suçları on kat arttı. 2006 yılında bu suçtan 2 bin 337 karar verildi, bu rakam günümüzde 21 bin 518’i geçti.

Raporda, İHD’nin 3 bin 100 çocuğun tutuklu ve hükümlü olarak, 780 çocuğun ise anneleriyle birlikte cezaevlerinde bulunduğu yolundaki verilere de yer verildi ve cezaevlerindeki şartların koronavirüs salgınından korunmak için yeterli olmadığı, bu nedenle çocukların serbest bırakılması talep edildi. 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.