İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternetTürkiye

Türkiye Basın Özgürlüğü’nde 180 ülke içinde 154’üncü sırada

0

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 180 ülkede basın özgürlüğünün durumunu mercek altına aldığı 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi‘ni açıkladı. Türkiye listede sondan 27’nci sırada yer alıyor. Bununla birlikte, geçen yıl 157’nci sırada yer alan Türkiye, bu yıl üç sıra yükselmiş oldu.

İnternet sansürü arttı

Raporda, Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısında geçen yıl bir miktar gerileme kaydedilse de dünya genelinde hala en fazla gazetecinin tutuklu olduğu ülkelerden birinin Türkiye olduğu vurgulandı. Türkiye’de internet medyasına yönelik sansürün arttığı belirtilen raporda, Bianet‘in verilerine göre 2019 yılında en az 586 haberin internette sansürlendiği vurgulandı.

Sıralamanın başındaki Norveç ise dördüncü kez yine başı çekti. Norveç’i Finlandiya ve Danimarka izliyor. Sıralamanın sonunda, 180’inci sırada ise Eritre ve Türkmenistan’ın ardından gelen Kuzey Kore var.  

Raporda “Diktatörlükler, otoriterler ve popülist rejimler ne pahasına olursa olsun bağımsız bilgiyi baskı altına almayı artırarak sürdürdü” değerlendirmesi yer ver aldı. Çok sayıda basın mensubunun gazetecilik yaptığı için cezaevinde olduğu Çin, Suudi Arabistan ve Mısır bu eğilimin en öne çıktığı ülkeler arasında gösterildi.     

Basın mensuplarına 13 fiziksel saldırı 

RSF Yönetim Kurulu sözcüsü Katja Gloger, “Korona pandemisi dünyadaki mevcut baskıcı eğilimleri bir büyüteç gibi bir araya topladı” dedi, ancak  listenin pandemi başlamadan önce hazırlandığına dikkat çekti.

Türkiye’nin listedeki en yakın üç komşusuna bakıldığında, yukarısında Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Brunei ve Bangladeş olduğu görülüyor. Ruanda, Özbekistan ve Kazakistan ise Türkiye’nin gerisinde kalıyor. 

Örgüt, 2019 yılında basın mensuplarına 13 fiziksel saldırı yapıldığını ve bu sayının bir önceki yıl 22 olduğunu kaydetti. Saldırıların azalmasının nedeninin aşığı sağcıların geçen yıl daha az protesto gösterisini düzenlemesi olduğu vurgulandı.

Atina’da aşırı sağcıların yaptığı gösteride saldırıya uğrayan DW muhabiri Thomas Jacobi

Yönetimler yalan haber için troll ordularını kullanıyor

Raporda, birçok ülkenin basın özgürlüğünü yalan haberle mücadele bahanesi ile kısıtladığını aktardı. Singapur ve Benin bu duruma örnek olarak gösterildi.

Rusya, Hindistan, Filipinler ve Vietnam’da ise yönetimler tarafından kullanılan troll ordularının kamuoyunu etkilemek amacıyla dezenformasyon yaptığı ve eleştirel haber yapan gazetecileri itibarsızlaştırmaya çalıştığı belirtildi. 

ABD ve Brezilya‘da ise demokratik seçimlerle işbaşına gelen devlet başkanların kin ve nefreti kışkırttığı belirtildi. Popülistler tarafından medyaya karşı oluşturulmaya çalışılan güvensizliğin 2019 yılında çok sayıda muhabire şiddet olarak geri döndüğü ifade edildi.

İspanya, İtalya ve Yunanistan’da da milliyetçilerin ve sağ eğilimli aşırı grupların medyayı doğrudan tehdit ettiği aktarıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.