TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Maske krizi: Herkes şikayetçi

0

Koronavirüse karşı kullanılıp kullanılmaması doktorlar tarafından uzun süre tartışılan maskenin, dağıtımında da sorunlar bitmiyor. Sağlık Bakanlığı’nca duyurulan uygulama doğrultusunda ePttAVM.com‘a başvuru yapmış olmasına karşın kendilerine kod gelmediğini söyleyen pek çok kişi hala maske alabilmiş değil.

Öte yandan vatandaşlar kadar, eczacılar ve diş hekimleri de süreçten rahatsız. On günde 13 milyon maske dağıttıklarını belirten İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu temponun sürdürülebilir olmadığını söyledi. 

’13 milyon maske dağıttık’

Habertürk’e konuşan Sarıalioğlu Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz maske dağıtılacağını söylediği 20-65 yaş dışında kalan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilerin maske taleplerini karşılayamadıklarını kaydetti: 

20-65 yaş grubunda olup kronik rahatsızlığı olanlar da evden çıkamadıkları için maske alamıyorlar. Geçen hafta sonundan itibaren, yaklaşık 10 gündür maske dağıtmaya devam ediyoruz. İstanbul’da şimdiye kadar yaklaşık 13 milyon maske dağıttık.

‘Belediyeler ve muhtarlıklar devreye girmeli’

Sarıalioğlu, kendi işlerini yapamaz hale geldiklerini söyledi ve maske dağıtımında belediyelerle muhtarlıkların da devreye girmesi gerektiğini belirtti: 

Ancak bu dayanabilir bir tempo değil. Bu tempoda maske dağıtmamız sürdürülebilir gibi durmuyor. Eczanelerimizde maske dağıtımı dışında rutin işlerimizi yapamaz olduk. İlaç hizmetimizi, danışmanlık hizmetimizi veremez olduk.Bizim talebimiz belediyelerin ve muhtarlıkların da devreye girmesi.

Ataç: Maske kaosu sürüyor

Konuyla ilgili bir şikayet de Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Atilla Ataç’tan geldi. Gazeteci Semra Topçu‘nun Youtube kanalında salgın tedbirlerini değerlendiren Ataç, diş hekimlerinin hastalara yakın çalışma zorunluluğu nedeniyle risk grubunda olmasına rağmen Bilim Kurulu’na dişhekimi bir üye alınmasında ısrar etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Meslektaşlarının maske konusunda da sorun yaşadığını söyleyen Ataç, “maske konusunda kaosun sürdüğünü” bildirdi. 

Maskelerde standardizasyon yok

BBC‘den Fundanur Öztürk söz konusu kaosun Ankara’da nasıl yaşandığını haberleştirdi. Etimesgut, Çukurambar ve Batıkent‘teki eczacılarla görüşerek hazırladığı haberinde Öztürk, pek çok vatandaşın eczaneye gelerek kodun kendilerine ulaşmadığını ve ne zaman geleceğini sorduğuna da yer verdi. 

Haberde anlatıldığına göre, eczaneler tarafından dağıtılan maskelerin kaliteleri birbirinden farklı olduğu gibi, görüşmecilerin aktardığına göre aralarında “üstünde kan lekesi olan”, “siyah ve yıkanabilir olan” ve “kaçak üretim nedeniyle basılan bir firmada üretilmiş”, maskeler de var ve bu durum eczacılarla vatandaşlar arasında gerginliğe yol açıyor.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.