İklim ve EnerjiDoğaEnerjiİklim KriziManşet

Demokratlar ısrarcı: Fosil yakıt şirketlerini kurtarmayın!

0

 Fermin Koop‘un ZME Science için kaleme aldığı yazı Yeşil Gazete tarafından çevrildi.

*

ABD, koronavirüs dolayısıyla uygulanan karantinadan en çok etkilenen çalışanları ve ekonomik sektörleri desteklemek için iki trilyon dolar ayırmayı kabul etti. Peki bu para nereye ayrılmalı? Demokratlara göre fosil yakıtlara değil.  

40’ın üzerinde Demokrat Parti yasama üyesi fosil yakıt şirketlerinin, Kongre’den henüz geçen yardım paketinden faydalanmaması gerektiğini savunuyor.  Yardımın “zor durumdaki aileleri, çalışanları, işyerlerini, eyaletleri ve belediyeleri” desteklemesi öngörülüyor. Temsilcilerin kaleme aldığı mektupta şu ifadelere yer verildi:

Bu parayı fosil yakıt endüstrisine vermek, ölümcül virüsün yayılmasına karşı da hiçbir işe yaramayacak, zor durumda olanların yükünü de hafifletmeyecek. Yalnızca fosil yakıt endüstrisinin hesap defterini yapay olarak şişirecek.

Gerçekten ihtiyacı olanlara yardım edin

Rekor seviyede düşen petrol fiyatları dahil olmak üzere, küresel pazarlar koronavirüsün ardından büyük bir tıkanmayla karşı karşıya kaldı. Bununla birlikte, demokratlar fosil yakıt firmalarının yardım almaması gerektiğinde ısrarlı. Trump yönetimi ise yalnızca buraya ayrılmak üzere 3 milyon dolarlık bir yardım paketiyle sektörü güvence altına almayı denemişti.  Kaleme alınan yazıda temsilciler şu taleplerde bulundu:

Büyük petrol lobicilerinin arzularını görmezden gelmenizi talep ediyoruz, bu ortaklığın yangından kurtarılması planını bir tarafa bırakın, ve onun yerine koronavirüs nedeniyle gerçekten yardıma ihtiyacı olan işçilerin ve küçük işletmelerin desteklenmesine odaklanın.   

Petrol şirketlerini temsil eden bir lobi olan Amerikan Petrol Enstitüsü (API), Demokratların talebine karşılık parayla ilgilenmediğini söyledi. 

Bununla birlikte mektubun, fazla iyimser olduğunu ve çalışanlara “zarar verecek nitelikte” olduğunu söyleyerek Trump yönetiminden söz konusu talepleri reddetmesini istediler. 

2008 ekonomik krizine bakıldığında, eski ABD Başkanı Barack Obama temiz enerjiyi güçlendirmek üzere bir teşvik paketi çıkarmıştı. O zaman dahi, bu yeni pakete yenilenebilir enerji savunucuları dahil olabilmek için mücadele etmek zorunda kalmıştı. 

Güneş Enerjisi Endüstrileri Birliği (SEIA) ve Amerikan Rüzgar Enerjisi Birliği (AWEA) ortak bir mektupla Kongre üyelerinden, kendilerinin de binlerce yeni çalışan alarak ABD ekonomisine katkı sunabilmeleri için kredilerinin yükseltilmesini talep etmişti. 

Yardım alınamazsa güneş enerjisi sektörünün yarısı işsiz kalacak

SEIA gelecekte yardım alamazsa, güneş enerjisine dayalı sektörlerde bu yıl salgın nedeniyle yaklaşık yüzde 50 oranında iş kaybı yaşanacağını öngörüyor. AWEA ise özellikle kırsal alanlarda yapılmış olan 43 milyar dolarlık yatırım ve ödemenin risk altında olduğunu söylüyor. 

Çevre ve iklim aktivistleri tüm hükümetlerden Covid 19 kaynaklı teşvik paketlerinde yenilenebilir enerji ve elektrikli ulaşım gibi sıfır emisyonlu seçeneklere odaklanmasını talep ediyor. Çünkü bunlar nihayetinde milyonlarca yeni iş alanı yaratabilir ve çevreyi kirleten endstrilerden bir çıkış yolu sunabilir. 

You may also like

Comments

Comments are closed.