ManşetTarım-Gıda

2020 Küresel Gıda Krizi Raporu: 135 milyon kişi akut gıda güvensizliği yaşıyor

0
Fotoğraf: FAO/ Abdulhakim

Aralarında Birleşmiş Milletler ajansları, hükümetler ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı Gıda Krizlerine Karşı Küresel Ağ açlığın temel sebeplerini ele alan 2020 Küresel Gıda Krizi Raporu’nu yayınladı.

Rapor 2019’un sonu itibariyle 55 ülke ve bölgede 135 milyondan fazla insanın akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu gözler önüne seriyor. Bu, raporun 2017’deki ilk basımından bu yana en yüksek gıda güvensizliği ve kötü beslenme seviyesi.

75 milyon çocuk boy kısalığı yaşıyor

Ayrıca gene rapora göre 2019’da gıda krizi yaşanan 55 ülkede 75 milyon çocuk boy kısalığı yaşarken, 17 milyon kişi de aşırı zayıflıktan muzdarip.

Buna ek olarak, 2019’da 183 milyon kişi (IPC/CH Faz 2) zor şartta olarak sınıflandırıldı. Bu akut açlığın en yüksek noktası ve herhangi bir şok ile karşılaşıldığında (IPC/CH Faz 3 ya da üstü) bir krize ya da daha kötü bir duruma dönüşme riskini beraberinde getiriyor.

Fotoğraf: WFP/Marwa Awad

Açlığın sebepleri çatışma, iklim krizi ve ekonomik çalkantı

Raporda gıda krizi yaşayan kişiler bölgelere ayrılarak inceleniyor. Buna göre 135 milyon kişinin yarısından fazlası (73 milyon) Afrika’da, 43 milyon Orta Doğu ve Asya’da ve 18.5 milyon kişi de Latin Amerika ve Karayipler’de yaşıyor.

Bu eğilimlerin arkasındaki ana itici sebepler ise 77 milyon insanı etkileyen çatışma,  34 milyonu insanı etkileyen iklim değişikliği ve 24 milyon kişinin maruz kaldığı ekonomik çalkantı.

Fotoğraf: UNHCR/Tina Ghelli

Küresel Ağ hakkında

Gıda Krizlerine Karşı Küresel Ağ gıda krizlerinin ana sebeplerini sürdürülebilir bir şekilde ele almak için var olan girişimleri, ortaklıkları, program ve politika süreçlerini daha iyi entegre etme, bağlama ve yönlendirmenin yollarını arıyor.

Küresel Gıda Krizleri Raporu Küresel Ağ’ın ana yayınıdır ve Gıda Güvenliği Bilgi Ağı (FSIN) ile birlikte hazırlanıyor. Rapora katkı sunan uluslararası insanı yardım ve kuruluşları ise şu şekilde:

Sahel’deki Daimi Eyaletler Arası Kuraklık Kontrolü Komitesi (CILSS), Avrupa Birliği (AB), Kıtlık Erken Uyarı Sistemleri Ağı (FEWS NET), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Küresel Gıda Güvenliği Grubu, Küresel Beslenme Grubu, Entegre Gıda Güvenliği Faz Sınıflandırması (IPC) Küresel Destek Birimi, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü (IFPRI), Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR).

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.