ManşetEnerjiKoronavirüs Salgını

Karantinadaki Avrupa ülkelerinde elektrik talebi azaldı

0

Tüm dünyada etkisini sürdüren yeni tip koronavirüs sebebiyle birçok Avrupa ülkesinde uygulanan karantina sebebiyle ekonomik faaliyetler daralırken, salgının etkisi elektrik taleplerine de yansıdı.

AA’dan Nuran Erkul Kaya’nın haberine göre Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticileri Birliği (ENTSO-E) verilerinden derlediği bilgilere göre, martın ikinci haftası itibarıyla ilk olarak İtalya’da düşmeye başlayan elektrik talebinde, ay sonunda diğer ülkelerde de görüldü.

En büyük talep düşüşü İtalya’da

Buna göre, 30 Mart – 5 Nisan haftasını kapsayan dönemde, İtalya‘nın elektrik talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 azalarak Avrupa kıtasındaki en büyük talep düşüşü olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde İtalya’da saatlik ortalama elektrik talebi 24 gigawatt seviyesinde gerçekleşti.

İtalya’yı elektrik talebi yüzde 22 azalan Hollanda takip ederken, aynı dönemde Hollanda’da saatlik ortalama elektrik talebi 9,1 gw oldu. Covid-19 vaka sayısının çok hızlı bir şekilde arttığı İspanya‘da ise söz konusu haftadaki elektrik talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 azalarak saatte ortalama 23 gigawatta geriledi.

Belçika‘nın elektrik talebi ise saatlik ortalama 9,7 gw’a düşerek yüzde 14 azalırken, İngiltere’de bu oran yüzde 13 olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde İngiltere’nin saatlik ortalama talebi 32,6 gw seviyesinde gerçekleşti.

Fransa’da yüzde 10, Almanya’da yüzde 5 düşüş

Ayrıca, 17 Mart itibarıyla serbest dolaşımın zorunlu haller dışında kısıtlandığı Fransa‘da elektrik talebi bu dönemde yüzde 10 azalarak saatlik ortalama 50 gigawatta geriledi.

Kovid-19 önlemlerini gevşetme kararı alan Almanya‘da ise elektrik talebi yüzde 5 düşüşle saatlik ortalama 53,5 gw seviyesine geriledi.

Bulgaristan ve Kuzey Avrupa’da talep arttı

Bulgaristan ise Doğu ve Orta Avrupa ülkeleri arasında elektrik talebi artan tek ülke oldu. Bulgaristan’ın elektrik talebi bu dönemde yüzde 8 arttı ve saatlik ortalama talep 45 gigawatta çıktı.

Öte yandan, Avrupa’da birçok ülkede Covid-19 önlemleri sebebiyle elektrik talebinde gerileme görülmesine rağmen Kuzey Avrupa ülkelerinde elektrik talebi artmaya devam ediyor.

Söz konusu dönemde Danimarka‘daki elektrik talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak saatlik ortalama 39 gigavata yükseldi. Norveç‘in elektrik talebi ise yüzde 7 artışla 16,9 gigavat seviyesine çıktı. Finlandiya‘da da elektrik talebinde yüzde 3 artış görüldü.

Önlemlerin en büyük etkisi nisanda görülecek

Londra merkezli bağımsız düşünce kuruluşu EMBER Elektrik Analisti Dave Jones, İtalya’nın elektrik talebinin giderek daha fazla azaldığını kaydetti. Buna rağmen Kovid-19 önlemlerinin elektrik talebindeki asıl etkisinin nisanda görüleceğini belirten Jones şu değerlendirmede bulundu:

Talepteki düşüş kömür ve doğal gazdan elektrik üretimini ciddi oranda azaltacak çünkü azalan elektrik talebinin karşılanmasında maliyetsiz oldukları için öncelikli olarak rüzgar, güneş, hidroelektrik ve nükleer santraller kullanılıyor. Bu yüzden, elektrik talebinde yüzde 10-20 düşüş, fosil kaynaklardan üretilen elektrikte çok daha büyük bir azalma anlamına gelebilir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.