ManşetDoğa MücadelesiEkolojiYerel

Termik santral tarafından suları kesilen İkizköylülerden açıklama: Korkuyoruz

0

Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy mahallesinde yaşayanlar bölgede bulunan termik santralin köyün suyunu üç gün boyunca kesmesinin ardından bir açıklama yayınladı. İkizköy Çevre Komitesi adına yapılan açıklamada yeni tip koronavirüs salgını sırasında bu kesintilerin yaşanmasının hayati sonuçları olabileceği vurgulandı.

Köyün su ihtiyacını karşılayan yer altı kuyuları ve boru hattı Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin denetiminde. Termik santralin ihtiyacı karşılanmadan köye su vermeyen şirket, kimi zamanda bunu topraklarını kendisine satmak istemeyen köylüler üzerinde bir baskı aracı olarak kullanıyor.

En son 2 Nisan Perşembe günü Karadam mevkiinde, 3 Nisan Cuma günü Ova ve Akbelen mevkiinde sular kesilmiş 4 Nisan Cumartesi akşamına kadar da gelmemişti.

’40 yıldır kömür tozu soluyoruz’

Yeniköy ve Kemerköy’deki iki termik santralin bölgeye hali hazırda zarar verdiğini söyleyen İkizköylüler “40 yıldır termik santrallerinin ve kömür madeni sahalarının yarattığı ölümcül çevre sorunlarının içinde hayatta kalmaya çalışmaktayız. 40 yıldır nefes aldığımız her an kömürün tozunu, zehrini de soluyoruz. Kömür madeni önüne kattığı herşeyi; evlerimizi, tarlalarımızı, zeytinliklerimizi, derelerimizi, dağlarımızı ve ormanlarımızı yok ederek ilerliyor. Bizi yüzyıllardır yaşadığımız memleketimizden sürüyor; sağlığımızı hayatımızı elimizden alıyor” dedi.

‘El yıkamayı bırakın, içecek sudan mahrum kaldık’

Bu sorunların üzerinde son bir yıldır da su kesintileriyle uğraşıldığı söylenen açıklamada “Zaten tarlalarımızdaki kuyularımızdan da maden Işıkdere mahallesini yuttuğundan beri doğru düzgün su alamıyoruz. Bazen günlerce susuz kaldığımız oluyor. Hayvanlarımıza su vermek, yediğimiz sebzeyi yetiştirdiğimiz bahçemizi sulamak için şu bereketli topraklarda bile tankerle su taşımak zorunda kalıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada “Koronavirüs salgınının ortasında, devlet büyüklerimiz sık sık el yıkayın diye nasihat verirken, biz 3 gün, bırak el yıkamayı içecek sudan mahkum bırakıldık” denildi. Susuzluğun normal zamanda da büyük bir sıkıntı olduğu vurgulanan açıklamada salgın hastalık sırasında ise yaşamsal bir sorun olarak karşılarına çıktığı söylendi.

‘Suyun kullanımı ve dağıtımı kamuya devredilsin’

İkizköy Çevre Komitesi yaşanan sıkıntıların giderilmesi için suyun kullanımının ve dağıtımının kontrolünün Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü’ne devredilmesini talep etti.

Köylerde yaşanan su sıkıntısına ilişkin MUSKİ de bir açıklama yayınladı. Açıklamada santrallerin özelleştirilme kararı sonrasında 2014 yılında Yeniköy/Kemerköy Termik Santralleri ve Limanı’nın ihalesinin 2 milyar 671 milyon dolara konsorsiyuma bırakıldığı ve bölgedeki sondaj kuyularının da şirkete devredildiği hatırlatıldı.

MUSKİ’nin suyun kullanım hakkını devralmak için başlattığı yasal süreç hakkında bilgi verilen açıklamada MUSKİ’nin devralma taleplerinin her seferinde “çalışmaların olumsuz etkileneceği ve su kaynakları ile parsellerin Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim A.Ş.’ nin şerhi nedeniyle devredilemeyeceği” söylenerek reddedildiği belirtildi.

Danıştay’dan ret

İdarenin sonuçsuz kalan müracaatları sonucunda kamu uyuşmazlığının çözümü için Danıştay 1’inci Dairesi‘nde dava açtığını söyleyen MUSKİ, Danıştay’ın devir istemininin reddine kesin olarak karar verdiğini söyledi. Gerekçe olarak ise “Kemerköy Yeniköy Termik Santrallerindeki üretim faaliyetinin kapasite düşüklüğü yaşanmadan devamı için taşınmaza EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nün daha fazla ihtiyacı olduğu” gösterildi. 

Bu kararla İkizköy mahallesinin su temini, dağıtım hatları ile iletiminin termik santralde, şebeke işletmesinin MUSKİ Genel Müdürlüğü’nde kaldığı belirtilen açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

Mahallenin bir kısmına yeni bir su kaynağından su verilmek suretiyle bahsi geçen kaynaktaki kesintilerin azaltılmaya çalışılmıştır. Mahallemiz mevcut hali ile termik santralin Dereköy kaynakları ile ve Muski tarafından işletilen Karacahisar su Çıkan kaynağından beslenmeye devam edilmektedir. İşletmesel olarak oluşabilecek arızalar dışında bir kesinti yapılmamaktadır.

İkizköy Mahallemiz kısmen bu sistemden su alan ve kısmi madencilik ruhsat sahasında kalan bir yerleşim yeridir. Termik Santrallerin öncelikli ihtiyacı için soğutma sistemlerine su vermeleri sonucu vatandaşlara sağlanacak içme suyu miktarında sıkıntı yaşanabilmektedir. Termik Santral Yetkilileri ile bu süreçte bir araya gelinmiş ve çözüm üzerinde çalışılmaktadır.

Ayrıca tüm kömür havzalarındaki içme suyu kaynaklarımız ve su ihtiyacı olan habitat adına yeni müracaatlarımızı tekrarlayacağız.  Enerji üretim tesisinde soğutma suyu olarak kullanılan bu suyun özellikle koronavirüs mücadelesinin verildiği bugünlerde, halkımızın kullanımına sunulmasının daha uygun ve yerinde olacağı düşünülmektedir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.