ManşetKentKoronavirüs SalgınıUlaşım

Virüs sonrası ulaşımda daha çok araba, daha az tren olacak

0

Nathaniel Bullard’ın Bloomberg Green için kaleme aldığı makale Yeşil Gazete tarafından çevrildi.

*

Geçtiğimiz hafta, Hindistan’ın Punjab’ eyaletinde insanlar kuzeye doğru baktığında on yıllar boyunca görülmeyen bir şeyi gördü: Himalaya Dağları

Hindistan’daki karantina ve hava kirliliğindeki kayda değer azalma inanlara 160 kilometre ötedeki sıradağların manzarasını sundu. Bundan birkaç hafta önce, fotoğrafçı Gabriel Duarte bulutsuz, kirlilikten arınmış ve neredeyse hiç araba olmayan bir Los Angeles görüntüsünü paylaşmıştı. İkisi de bugün alışık olmadığımız bir ufku sunuyor ancak kendimize geleceğimizi ne kadar temsil ettiklerini de sormalıyız.

Fotoğraf: Gabriel Duarte

Çin’de trafik yoğunluğu arttı

Bloomberg’ten Conor Sen, Salı günü yazdığı yazıda ulaşım sırasındaki sosyal mesafe gerekliliklerinin başka geri dönüşleri de olabileceğini söylemiş ve “insanların toplu taşıma araçlarından kaçınması yollarda daha fazla araba ve daha fazla trafik sıkışıklığı ile sonuçlanabilir” demişti. Şimdiden Sen’in hipotezinin karantina sonrası trafiğin geri döndüğü büyük bir pazarda gerçekleştiğini görüyoruz: Çin.

Bu yılın başında Çin’de karantina sebebiyle azalan etkinlikler sayesinde, günlük otoyol trafik miktarı geçtiğimiz yıla kıyasla büyük bir düşüş yaşamıştı. Ancak Mart ayına gelmemizle beraber günlük trafik miktarının geçtiğimiz seneki yoğunluğu geçtiğine şahit olduk.

Araba satışları patlama yaşıyor

Covid-19’un orijinal merkez üssü ve yayılmasını önlemek için mühürlenen ilk şehir olan Wuhan’da araba satışları da geri döndü. Bir Audi AG satış temsilcisinin dediği gibi: “İki aylık bir uykudan sonra bir patlama gibi. Satışların donacağını düşünüyordum.”

Çin’in karayolu trafiğindeki artışın bir istisnası var: Nisan ayının başlarında, bir yıl öncesine göre çok daha az otomobilin bulunduğu Qingming veya Mezar Süpürme Günü festivali. Bu, insanların araba ile daha fazla işe gidip yine de tatil seyahatlerini azalttığını gösteriyor.

Toplu taşıma seferleri azalıyor

Zaten karantinanın ekonomik yükünü hisseden ABD toplu taşıma sistemlerinde hizmeti buna göre ayarlamaya başladı. Düşük yolcu sayısına cevaben Los Angeles metrosu Pazar günleri düzenlenmiş sefer tarifeleriyle devam ediyor. Los Angeles Times ulaşım muhabiri Laura Nelson’ın haberine göre metro çalışanları kesintilerin otobüs servislerinde yıllık yüzde 29’a, tren yolu servislerinde ise yüzde 14’e tekabül ettiğini tahmin ediyor.

Bu büyük bir adım ama İspanya Çalışma Bakanı Yolanda Diaz’ın geçen hafta söyledikleriyle aynı doğrultuda: “Hareketliliği azaltmalı ve haftanın bütün günlerini Pazar günlerine çevirmeliyiz.”

İnsan psikolojisi nasıl yanıt verecek?

Pazartesi günü yayınlanan bir makalede bağımsız analist Benedict Evans, Covid-19 nedeniyle “hangi insan psikolojisinin hangi türlerinin hangi tür araçlarla hizalanacağını bulmak için geniş ve zorlu bir kamu deneyinden geçiyoruz” yazdı.

Sosyal uzaklığa yönelmek zorunda kaldığımız için tercih ettiğimiz çevrimiçi hizmetler karantina geçse bile hayatımızın bir parçası olmaya devam edecek. Evans, bu mantığı iş ve teknolojisi için sundu ancak yerleşim alanlarımız, ofis alanlarımız ve özellikle de ulaşım için de geçerli.

Fotoğraf: CNN

Covid-19 şehir planlamacılarının vaktinde yalnızca hayal edebildiği bir değişikliği beraberinde getirdi. Kaliforniya’da Oakland, 119 kilometrelik mahalle sokaklarını yaya, bisiklet, tekerlekli sandalye ve yerel araçların kullanımı için tasarladı. Yeni Zelanda’nın Ulaştırma Bakanı ise ülkenin bisiklet yolları ve patikalarının maliyetinin yüzde 90’ına fon sağlayacağını açıkladı. Bu, ulaşımdaki şimdiki anımız.

Ancak sonsuza kadar sürmeyecek. Ne kadar uzun sürerse sürsün haftaiçini Pazar gibi yaşadığımız günler son bulduğunda insanlar yeniden hareket etmeye başlayacak. Çin örneği bireysel araç kullanımının normalin çok üzerine çıkacağına ve toplu taşımanın normal kullanımın altında kalacağını gösteriyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.