SağlıkManşetTürkiye

Sağlıkta şiddet düzenlemesi yasalaştı: Şiddete ceza yarı oranında arttı

0

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerinde cezanın yüzde 50 oranında artırılmasını öngören ve Meclis’te grubu bulunan beş siyasi partinin ortak önergesiyle TBMM’ye sunulan sağlıkta şiddet düzenlemesi, Yükseköğretim Yasası ve bazı yasalarda değişiklik yapan yasa teklifine eklenerek dün TBMM‘de kabul edildi ve yasalaştı. 

Düzenlemeye göre, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri nedeniyle işlenen kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmama suçlarında verilecek cezalar yarı oranında artırıldı. Ayrıca bu suçları işleyenler hakkında hapis cezasının ertelenmesi söz konusu olmayacak ve “hükmün açıklanmasının geriye bırakılması” hükmü uygulanmayacak.

Cezalarda erteleme olmayacak

Düzenlemeye göre kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan sağlık personeliyle yardımcı sağlık personeline karşı, görevleri sebebiyle işlenen, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yer alan kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında, ilgili kanunlara göre tayin edilecek cezalar yarı oranında artırılacak.

Söz konusu suçlarda, TCK’da yer alan hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.

Şiddetin vuku bulduğu sağlık kuruluşunda, faile veya yakınına mağdurun verdiği hizmeti verebilecek başka sağlık personeli ve yardımcı sağlık personeli bulunması halinde, hizmet, ilgili diğer personel tarafından verilecek.

CHP’li Şeker’in önerisi reddedilmişti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Meclis’in tüm vekillerinin oylarıyla kabul edilen bir düzenlemenin kendilerine güç vereceğini açıklamıştı.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker‘in, “Sağlıkta Şiddet Yasası”nın Meclis gündemine alınmasına dair önerisi 7 Nisan’da AKP ve MHP’liler tarafından reddedilmiş, iktidar ve muhalefet arasında gerginlik yaşanmıştı. Bir gün sonra AKP ve MHP’den yasa teklifi gelmişti.

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.