DoğaManşet

Salda’dan alınan kumlar bir metrelik kot farkı oluşturdu

0
 

Burdur‘daki Salda Gölü‘nde yüklenici firmaya ait iş makinesi ve kamyonların, gölün kenarındaki eşsiz beyaz kuma zarar vermesinin ardından geriye iş makinelerinin kazdığı derin çukur ve lastik izleri kaldı. Kazının ardından alanda 1 metrelik kot farkı oluştu. 

Yeşilova ilçesi sınırlarındaki, turkuaz renkli suyu, beyaz kumsalı nedeniyle ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak anılan Salda Gölü’nün çevresine yapılması planlanan Millet Bahçesi projesini yürüten yüklenici firmaya ait iş makinesi ve kamyonlar, önceki gün alandaki kumsalı tahrip etmişti. Kepçeyle kazılıp kamyonlarla sahilden alınarak beş kilometre uzağa götürülen kumlar, dün sosyal medyada gündem olunca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçerek inceleme başlattı. Yüklenici firma yetkilileri hakkında soruşturma başlatılırken, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yetkilileri de bugün alana gelerek zarar tespiti yaptı.

Bir metrelik kot farkı oluştu

Yapılan çalışmada, kumsalın özelliğini yitirmemesi için araç girişinin yasak olduğu ve ayakkabıyla dahi basılmaması gereken alandan geriye iş makinesi ve kamyonların lastik izleri kaldığı belirlendi. Sahilden alınan kumlar nedeniyle de 1 metrelik kot farkının oluştuğu dikkati çekildi. Yeşilova İlçe Jandarma ekipleri alanda geniş çaplı güvenlik çemberi oluşturarak, bölgeyi kontrol altına aldı.

Canlı izlenecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yüklenici firma hakkında soruşturma açtırdıklarını ve olayın takipçisi olacaklarını açıklayıp, bu üzücü olayın ardından çalışmaların şeffaf sürmesi için bir proje başlattıklarını söyledi. Alana kamera sistemi kurularak, çalışmaların TOKİ’nin web sitesi üzerinden 7/24 canlı yayınlanacağı bildirildi.

Salda Gölü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılında alanı ‘özel alan’ ilan edilerek, 800 metre yakınına Millet Bahçesi kurulması kararını verilmişti. 

 

 

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.