ManşetDoğa MücadelesiEkolojiYerel

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü: Çıtlık Ormanı’nda katliam söz konusu değil

0
Fotoğraflar: MUÇEP

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı endüstriyel plantasyon alanı ilan edilen Çıtlık Ormanı’nda yapılan ağaç kesimlerine gelen tepkiler üzerine kesimlerin durdurulmasının sonrasında Muğla Orman Bölge Müdürlüğü basın açıklaması yayınladı.

Müdürlük tarafından yapılan açıklamada bölgenin endüstriyel ağaçlandırma yapmaya uygun olduğu, hukuka aykırı bir durum olmadığı ve kesimlerin muhtarlığın bilgisi dahilinde gerçekleştirilip yerel halkın itirazının bulunmadığı söylendi.

Kesimler itirazlar üzerine durdurulmuştu

4 Nisan Cuma günü ormanda ağaçların kesilmeye başlamasının ardından orada yaşayan halk kesimlere itiraz etmiş, kesimler durdurulmuştu. Pazartesi günü orman içinden kesim seslerinin gelmesi üzerine bölge halkı tekrar alana gitmiş ancak bu sefer da jandarma engeliyle karşılaşmıştı.

Yapılan görüşmeler sonucunda Muğla Orman İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek, çalışmaların durdurulduğunu gelen seslerin ise daha önce kesilen ağaçların devrilme sesleri ve temizlenme işlemleri olduğunu belirtmişti.

Müdürlük: Yöre halkından itiraz gelmedi

Yaşanan olayların ardından 10 Nisan günü Muğla Orman Bölge Müdürlüğü bir açıklama gerçekleştirdi. İHA’ tarafından yayınlanan açıklamada özetle şu ifadeler kullanıldı:

  • Söz konusu bölmeler; ağaçlandırma kriterlerine uygun, uygulama projesi yapılmış, toprak yapısı, arazi yapısı ve diğer kriterleri ile ‘endüstriyel ağaçlandırma’ yapmaya uygun yapıdadır. Konu edilen bölmelerde yapılan her faaliyet, belirli bir plan-program dahilinde yapılmaktadır. Hukuka, kanun ve yönetmeliklere aykırı bir çalışma söz konusu değildir.
  • Uygulama projesindeki bölmeler hakkında Çıtlık Mahalle Muhtarlığı ve Çıtlık Tarımsal Ormancılık Kooperatifi Başkanlığı bilgilendirilmiştir; bugüne kadar muhtarlık veya yöre halkından bir itiraz gelmemiştir.
  • Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ilgili sahalar için ferdi veya toplu olarak gelen itirazlar üzerine, yapılan çalışmalar hakkında itiraz sahiplerine çalışma hakkında bilgi verilmiştir. Haberlerde ve sosyal medya paylaşımlarında iddia edildiği gibi yapılan çalışmayı bir orman katliamı olarak görmek yanlıştır. Kesim yapılan bu alanlar, ıslah edilmiş tohumlardan üretilen ve hızlı gelişen fidanların dikimi sonucu ağaçlandırılacaktır.

MUÇEP: Yüzlerce yıldır oluşan orman ekosistemi yok edilecek

Müdürlük tarafından gelen açıklamanın ardından karşı cevap hazırlayan Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) yazılı bir metin kaleme alarak açıklamada sorunlu gördükleri noktaları şu şekilde sıraladı:

1) Endüstriyel plantasyon projesi için seçilen sahanın toprak yapısı, arazi yapısı ve diğer kriterleri ile ‘endüstriyel ağaçlandırma’ yapmaya uygun yapıda olduğu Ormancılar Derneği Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış’ın ifadeleriyle çelişmektedir. Prof. Atmış Çıtlık ormanlarındaki kesimle ilgili olarak kendisi ile yapılan söyleşide şunları söylemişti:

Endüstriyel plantasyon kurmanın ana amacı doğal ormanlar üzerindeki odun üretim baskısını azaltmaktır. Bu nedenle odun üretimi bakımından verimsiz ormanlarda veya açık alanlarda hızlı gelişen ağaç türleriyle yapılan ağaçlandırmalarla odun üretimini arttırarak, doğal ormanlar üzerindeki odun üretimi baskısı azaltılmaya çalışılır. Orman rejimindeki alanlarda endüstriyel plantasyona uygun alanlar daha detaylı çalışma ve belirli bir proje çerçevesinde; arazi gezilerek, doğal verimli ormanlardan uzak durularak belirlenir. Ayrıca; uygun tarım alanlarında veya açık alanlarda hızlı gelişen türlerle ağaçlandırma yapılır.

‘Ekolojinin ekonomiye feda edilmesi’

Bizler de bölge halkı olarak yüzlerce yılda oluşan bir orman ekosistemini yok edecek böylesi bir uygulamanın doğru olmadığını, bunun ekolojinin ekonomiye feda edilmesi olduğunu defalarca dile getirdik. Bilim camiasından bu açıklamanın gelmesi bizleri haklı çıkarmaktadır.

Aslında Orman Genel Müdürlüğü’nün 2019-2023 Stratejik Planı’nın 45. sayfasında yer alan “Endüstriyel plantasyon kurmanın ana amacı doğal ormanlar üzerindeki odun üretim baskısını azaltmaktır” ifadesi, OGM’nin bu konuda kağıt üzerinde aynı bilimsel yaklaşım içinde olduğunu ortaya koyuyor. Ancak Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün Çıtlık’taki yetişmiş orman varlığını yok edecek bu uygulaması OGM’nin kendi stratejisi ile de çelişmektedir.

‘Kamunun itirazları dikkate alınmadı’

2) Uygulama projesindeki bölmeler hakkında Çıtlık Mahalle Muhtarlığı ve Çıtlık Tarımsal Ormancılık Kooperatifi Başkanlığı’nın bilgilendirildiği, bugüne kadar muhtarlık veya yöre halkından bir itiraz gelmediği ifade ediliyor.  Ama aynı metin içinde itiraz sahiplerine bilgi verildiğine ilişkin ifadeler de var. Bu ifadelerde aslında sürecin şeffaf olarak da yürütülmediğinin ipuçları var. Bilgilendirmenin kesim ihalesi verilen kişi ve/veya kurumlara yapıldığı belirtiliyor.

Fotoğraflar: MUÇEP

Ormandan yarar sağlayan kamunun itirazlarının dikkate alınmadığı görülüyor. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne ilgili sahalar için ferdi veya toplu olarak gelen itirazlar üzerine, yapılan çalışmalar hakkında itiraz sahiplerine bilgi verildiği belirtilen açıklamada bölge halkının farklı tarihlerde verdiği yüze yakın itiraz dilekçesine neden cevap verilmediği sorusunun cevabı yer almıyor. Bu dilekçeleri veren yurttaşların dilekçelerinin hiçbirine Bilgi Edinme Yasası kapsamında yasal süreler içinde cevap verilmiyor. Yurttaşlık haklarının dikkate alınmıyor olması üzücü.”

‘Projenin iptalini talep ediyoruz’

MUÇEP tarafından yapılan açıklamanın sonunda “Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu duyurusunun hemen ardından proje sahasının girişine dikilen tabelaların kaldırılmasından, bu orman kesimlerinin artık tamamen sonlandırılacağını umuyor ve kampanyada toplanan 25 binden fazla imza sahipleri olarak, bu projenin iptal edilmesini talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.