DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Dünyada korona krizi: Asya durulmuyor, Avrupa gergin, ABD vitesi yükseltiyor

0
Fotoğraf: NYT

Covid-19 tüm dünyada yayılmaya devam ederken Asya’dan gelen haberler endişe veriyor. Virüsün ilk ortaya çıktığı ülke olan Çin’de ülkenin normale dönmeye başlamasının ardından vaka sayısında görülen ani artış, bu ülkeyi sınırlarında daha katı önlemler almaya itti.

Öte yandan Güney Kore‘den gelen haberlere göre, virüsü vücutlarından atanlar yeniden enfekte olmaya başladı. Uzmanlar bunun nedeni konusunda henüz görüş birliği etmiş değil, ancak tartışmalar dünyanın “normale dönmesinin” beklenenden daha fazla zaman alabileceği düşündürüyor.

Güney Kore’de yeniden enfekte olanlar endişe yaratıyor

Güney Kore’de Covid-19’dan arınan 116 kişinin testlerinin yeniden pozitif çıktığı öğrenildi. Bugün yalnızca 25 yeni vakanın bildirildiği ülkede virüsleri “yeniden aktive olan” hastaların sayısıysa giderek artıyor. Bir hafta önce bu doğrultuda 52 vaka bildirilmişken bugün bu sayı iki katının üzerine çıktı.

Bazı uzmanlar buna hatalı testlerin yol açtığını düşünüyor, bazıları ise bu durumun virüsün kalıntılarının hastanın siteminde kalmış olmasından kaynaklandığı görüşünde. İkinci durumda bulaş riski olmadığı belirtiliyor.

Öte yandan ülkenin hastalık kontrol ve engelleme merkezi direktörü Jeong Eun-kyeong, bu hastalara yeniden virüs bulaşmış olmasının, virüsün yeniden aktive olmasına nazaran düşük bir ihtimal olduğunu söyledi. Ülkede şu ana kadar toplam 10 bin 573 vaka görüldü, ölü sayısı ise 217.

ABD’de ölü sayısı 20 bini geçti

ABD’de vaka ve ölü sayıları hızla yükselmeye devam ediyor. Salgında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 1831 artarak 20 bin 608’e çıktı. Enfekte kişi sayısı ise 530 bine ulaştı. ABD Başkanı Donald Trump ise sosyal medya hesabından valilere seslendi:

Valiler, eyaletlerinizin test programlarını ve mekanizmalarını mükemmelleştirin. Hazır olun, büyük şeyler oluyor. Mazeret istemem! Federal hükümet arkanızda. Dünyada en çok test yapan ülkeyiz. Yüz maskelerinde de vitesi yükseltin.

İsrail’de solunum cihazlı sezaryen  

İsrail’de, Covid-19 hastası bir kadın, solunum cihazına bağlıyken sezaryenle doğum yaptı.

Hastane, kadının, Covid-19 hastaları için özel tasarlanan bir ameliyathanede sağlıklı bir erkek bebek dünyaya getirdiğini açıkladı. Açıklamada, “Anne solunum cihazına bağlıyken 2.7 kilogram ağırlığında bir oğlu oldu” denildi. Bebeğe yapılan testin sonucu ise negatif çıktı.

Dün akşamki verilere göre İsrail‘de 10 bini aşkın vaka var, 95 kişi de hayatını kaybetti.

Singapur’da müstehcenlik Zoom’u durdurdu

Singapur‘da uzaktan eğitim sırasında video konferans uygulaması Zoom kullanıldığı sırada ders, müstehcen görüntülerle hacklendi. Evden eğitimin ilk haftasında yaşanan bu olay üzerine uygulamanın kullanımı durduruldu.

Singapur Eğitim Bakanlığı teknoloji departmanında görevli Aaron Loh, bakanlığın güvenlik ihlalini araştırdığını söyledi ve, uygulamanın önlem olarak güvenlik sorunları giderilene kadar kullanılmayacağını duyurdu.

İngiltere’de ölü sayısı 10 bini geçti

“Sürü bağışıklığı” stratejisi nedeniyle salgının yayılmaya başladığı ilk günlerde herhangi bir önlem alınmayan İngiltere’de ölü sayısı 10 bin 612’ye yükseldi. Öte yandan Covid 19 teşhisiyle hastanede tedavi gören Britanya Başbakanı Boris Johnson, taburcu edildi.

Başbakanlık Ofisi’nin açıklamasında, Londra’daki St. Thomas Hastanesi’nden taburcu edilen Johnson’ın, Buckinghamshire bölgesindeki ‘Başbakanlık kır evi’nde dinlenmeye devam edeceği belirtildi. 55 yaşındaki başbakanın bir süre daha görevine dönmeyeceği açıklandı.

Buckingham Sarayı’nın önünde sevişen çifte sosyal mesafe uyarısı

İngiltere’de sosyal mesafe kuralına aldırmayan bir çift, başkent Londra’daki Buckingham Sarayı’nın karşısındaki yeşil alanda sevişti.

Yoldan geçenlerin şikayeti üzerine gelen polis çifti kovmak ya da gözaltına almak yerine, “Salgın var, sosyal mesafenizi koruyun” diyerek uyarıda bulundu.

Çin’de vaka sayısı yeniden yükseliyor

Son haftalarda yerel Covid 19 vakalarının neredeyse sıfırlandığı ve hayatın normale döndüğü Çin‘de, yurt dışından gelen vaka sayısında rekor artış yaşandı. Pekin yönetimi son bir günde 108 yeni vaka tespit ettiğini açıkladı. 108 yeni vakanın 98’inin ithal olduğu, 49 kişinin ise Rusya bağlantılı olduğu açıklandı.

Bu, Çin‘de son altı haftada açıklanan en yüksek sayı. 12 Şubat’ta bildirilen 15 bin vakanın artından enfekte olanların sayısında düşüş kaydedilmiş, ancak 12 Mart’ta ithal vakalarda rekor artış tespit edilmişti.

Rusya’da vaka sayısı yükseliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesindeki korona virüsü vakalarının giderek yükselmesini değerlendirdi. Putin, Rusya’da durumun kötüye gittiğini söyledi, krizi ele almak için Savunma Bakanlığı‘nın kaynaklarının kullanılabileceğini belirtti.

Rusya’da yeni tespit edilen Covid 19 vakalarının sayısı son günlerde düzenli olarak yükseliyor. Ülkede dünden bu yana 2 bin 558 yeni vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısı, 18 bin 328’e yükseldi. Dünden bu yana 18 kişinin hayatını kaybetmesiyle, ölü sayısı da 148’e yükseldi.

Vietnam’da işsiz kalanlara pirinç ATM’si

Vietnam’ın en büyük şehri Ho Chi Minh‘de, Hoang Tuan Anh adlı bir iş insanı, salgın sürecinde işsiz kalanlara ve yoksullara yardım etmek amacıyla haftanın yedi günü 24 saat boyunca açık olan bir “pirinç ATM”si icat etti.

Devlet medyası bu ATM’lerin Hanoi, Hue ve Danang gibi farklı şehirlere de yerleştirildiğini belirtti.

Vietnam’da salgın nedeniyle henüz can kaybı yaşanmadı. Ancak 15 günlük sosyal tecrit uygulamasının hayata geçirilmesi pek çok küçük işletmenin kapanmasına, dolayısıyla çok sayıda insanın işsiz kalmasına yol açtı.

Belarus’ta maçlara devam

Dünya Sağlık Örgütü, futbol maçlarının devam ettiği Belarus’a uyarıda bulundu. Dr. Patrick O’Connor, “Elimizdeki verilere göre Belarus’ta her geçen gün pozitif test rakamı katlanarak artıyor. Bu sebeple tüm izolasyon önlemlerini arttırmalılar ve spor gibi kitlesel organizasyonları durdurmalılar” dedi.

Fransa’da ‘Korsan Paskalya’ya baskın

Fransa’nın başkenti Paris’te, Paskalya Bayramı’nda karantina kurallarına uymayan bir kiliseyi polis bastı. Dünya çapında birçok kilisede ayinler internetten yapılırken, Paris’te muhafazakâr tutumuyla bilinen Saint-Nicolas du Chardonnet Katolik Kilisesi’nde yaklaşık 40 kişinin katıldığı bir Paskalya ayini düzenlendi.

Fransa’da, 17 Mart’ta korona virüsü salgını nedeniyle dini toplantılar ve ayinler yasaklanmıştı. Ülkede salgın nedeniyle şu ana dek enfekte olanların sayısı 132 bin 591, ölenlerin sayısıysa 14 bin 393.

İran’da 3.877 kişinin durumu ağır

İran’da, son bir günde 111 kişinin öldüğü, toplam ölü sayısının 4 bin 585’e yükseldiği açıklandı. Ülkedeki toplam vaka sayısı da 73 bin 303’e çıktı. Enfekte olanların 3 bin 877’sinin durumunun ağır olduğu da belirtildi.

İspanya’da karantina önlemleri kalkıyor

Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısında düşüş yaşanan İspanya’da hükümet, karantina önlemlerini bu sabah itibarıyla hafifletmeye başladı. 27 Mart’tan bu yana devam eden bazı karantina önlemleri kaldırılırken, ‘uzaktan çalışamayan’ işletmelerin yeniden açılmasına izin verildi.

Hükümet, toplu taşıma araçlarında toplamda 10 milyon maske dağıtılacağını duyurdu. Ülkede son 24 saatte 517 kişinin yaşamını yitirdiği, ölü sayısının 16 bin 972’den 17 bin 489’a yükseldiği açıklandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.