ManşetEnerjiİklim Krizi

Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali elektrik üretimine başladı

0

İspanya merkezli elektrik dağıtım şirketi Iberdrola’nın kurduğu Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali elektrik üretmeye başladı. Santralin 250 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek güçte olduğu belirtiliyor.

Şirket, İspanya’nın Extremadura Özerk Bölgesi’nde kurduğu 500 MW’lık Nunez de Balboa Güneş Enerjisi Santrali’ni yerel şirket Ecoenergías del Guadiana işbirliğiyle devreye aldığını açıkladı. Nunez de Balboa GES için 300 milyon dolar yatırım yapıldı.

Koronavirüse rağmen

Elektrik üretimine başlama kararı koronavirüs salgını sebebiyle enerji üretiminin düşüş yaşadığı günlerde alındı. Eco News’te yer alan habere göre danışmanlık firması Wood Mackenzie yenilenebilir enerji sektöründeki enerji üretiminin salgın öncesindeki döneme göre yüzde 18 düşüş yaşadığını söyledi.

ABD merkezli Güneş Enerjisi Endüstrileri Derneği (SEIA), güneş enerjisine dayalı endüstrinin risk altında olduğunu belirtiyor. Sebebi ise salgın sebebiyle azalan talep ve pek çok fabrikanın kapatılması. Şirketler bu kötü koşullara rağmen piyasaya elektrik üretmeye başladıklarını duyurdu.

215 bin ton karbondioksit salımı önlenecek

Bin hektarlık alana kurulan santralde 1 milyon 430 bin güneş paneli, 115 merkezi invertör ve iki trafo merkezi bulunuyor. Santralde üretilen elektriğin yaklaşık 250 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılaması öngörülüyor. Santral aynı zamanda yılda 215 bin ton karbondioksitin atmosfere salımını da önleyecek.

İberdrola 2022 yılına kadar Extremadura Özerk Bölgesi’nde 2 bin MW’lık güneş ve rüzgar enerjisi üretim kapasitesi kurmayı planlıyor. Projede Ecoenergias del Guadiana, Imedexsa, Cubillana, Elaborex ve Instituto Aeronautico gibi yerel şirketler de yer alacak.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.