DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Dünyada korona krizi: Karantina altında paskalya hazırlıkları

0
Fotoğraf: Ralph Orlowski/Reuters

Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli bayramlardan kabul edilen Paskalya Bayramı geldi. Geçmiş yıllarda pek çok kişi bu tatilde kilise hizmetlerine katılıyor ya da Pazartesi gününe kadar süren Paskalya bayramlarında aile ve arkadaşlarını ziyaret etmek için gezilere çıkıyordu.

Ancak bu yıl yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle bayram, pek çok ülkede evlerde veya yoğunlaştırılmış önlemler altında kutlanacak. Avustralya’da ve Birleşik Krallık’ta tedbir gereği bayramın evde kutlanması gerektiği belirtilirken Bulgaristan ise kilise faaliyetlerinin bayram için devam edeceğini açıkladı.

Vaka sayısı bir buçuk milyonu aştı

11 Aralık’ta ilk vakanın Çin’in Wuhan kentinde bildirilmesinden bu yana dünya genelinde tespit edilen Covid-19 vaka sayısı bir milyon 605 bin 809’a yükseldi. Virüs salgını sebebiyle 95 bin 767 kişi hayatını kaybetti. 357 bin kişinin ise iyileştiği belirtildi.

Morrison: Paskalya’da evdeyiz

Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Avustralya’da da bu Paskalya bayramı evde kutlanacak. Paskalya mesajında, bugünden itibaren 4 günlük resmi tatile giren Avustralyalılara dışarı çıkmamaları çağrısı yapan Başbakan Scott Morrison, “Seyahat etmek, bir yere gitmek yok. Bu Paskalya’da evdeyiz” ifadelerini kullandı.

Ülkede şu anda 6 bin 152 vaka bulunuyor. Toplamda 53 kişi ise hayatını kaybetti. Önlemler kapsamında ibadet yerleri, yüzme havuzları, müzeler, kütüphaneler, plajlar gibi halkın toplanma alanlarının kapatıldığı Avustralya’da, sağlık ihtiyacı, egzersiz, temel yiyecek ve ihtiyaç malzemelerinin temini, işe veya okula gitmek haricinde evden çıkılmaması kuralları yürürlükte bulunuyor.

Cenazelerde 10, düğünde beş kişi sınırlaması

Yurt dışından gelenlerin zorunlu karantinaya alındığı ülkede, açık veya kapalı alanlarda hane halkı dışında ikiden daha fazla kişinin bir araya gelmesinin yanı sıra acil durumlar haricinde akraba ve ev ziyaretleri de yasaklanmış durumda.

Cenaze defin işlemlerinin 10, düğünlerin 5 kişiyle yapıldığı Avustralya’da, yasak, kısıtlama ve karantina kurallarına uymayanlar para ve hapis cezasına çarptırılıyor.

Birleşik Krallık’ta Paskalya uyarısı

Birleşik Krallık’ta koronavirüs sebebiyle 5 Nisan’dan bu yana tedavi gören ve sonrasında yoğun bakıma alınan Başbakan Boris Johnson‘ın yoğun bakımdan çıktığı belirtildi.

Johnson, 23 Mart akşamı yaptığı açıklama ile işe gitmek zorunda olan kişiler dışında herkese sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurmuştu. Guardian’da yer alan habere göre hükümet yetkilileri o günden bu yana sürdürülen yasağa Paskalya tatili boyunca da uyulması için tavsiyede bulundu.

Bulgaristan’da kiliseler açık

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ise diğer ülkelerden farklı olarak ülkenin Ortodoks kiliselerinin ve tapınaklarının salgına rağmen geleneksel Palm Pazar ve Paskalya hizmetlerine açık olacağını söyledi.

Bulgaristan’da şu ana kadar 624 yeni tip koronavirüs vakası görüldü. 24 kişi ise virüs sebebiyle hayatını kaybetti.

İspanya’da OHAL uzatıldı

Bir yandan Paskalya hazırlıkları devam ederken bir yandan da koronavirüse karşı alınan tedbirler sıkılaştırılmaya devam ediyor.  Koronavirüs ile mücadele kapsamında 14 Mart’ta olağanüstü hal (OHAL) ilan eden İspanya süreyi 26 Nisan’a kadar uzattı.  Sol koalisyon hükümetinin, OHAL’i ikinci kez uzatma kararı, meclis genel kurulunda görüşülüp oylandı.

26 Mart’taki olağanüstü halin ilk uzatıldığı oylamada vekiller 321 “evet” ve 28 “çekimser” kararı vermişlerdi. 25 Nisan gece yarısına kadar uzatılması için yapılan oylamada ise karar,  270 “evet”, 54 “hayır” ve 26 “çekimser” oyla kabul edildi.

Fotoğraf: AA

Vox ve CUP’tan hayır oyu

Ülkede üçüncü büyük siyasi parti konumundaki aşırı sağ görüşlü Vox ile Katalonya’daki ayrılıkçı ve sol görüşlü siyasi partilerden Halk Birliği Adaylığı (CUP) hayır oyu kullandı.

İspanya, 153 bin 222 vaka sayısıyla Avrupa’da koronavirüs sayısının en yüksek olduğu ülke. Dünya genelinde ise ikinci sırada. Ülkede şu ana kadar 15 bin 447 kişi hayatını kaybetti.

Irak’ta üst düzey komutan öldü

Irak Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Tuğgeneral Muhammed Mehdi el-Hamdani Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Böylece üst düzey komutanlar arasında Covid-19 kaynaklı ilk ölüm gerçekleşmiş oldu.

Ülkede şu ana kadar bin 232 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığı belirtildi. Bu vakalardan 69’u ise can kaybıyla sonuçlandı.

ABD’de en az altı bin göçmen sınırdan çevrildi

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi’nin (CBP) verilerine göre, Donald Trump yönetimi, 21 Mart’tan bu yana ülkeye Meksika sınırından giriş yapan 6 binin üzerinde göçmeni sınır dışı etti. ABD Başkanı Trump ise mart ayında salgının yayılmasını önlemek amacıyla Meksika ile sınırları zaruri olmayan geçişlere kapatma kararı almıştı.

Fotoğraf: AA

Ekonomik destek paketinde uzlaşılamadı

ABD’deki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Amerikan halkının üzerinde oluşturduğu ekonomik etkiyi azaltmak amacıyla Senatoya sunulan yeni teşvik paketleri anlaşmazlık sebebiyle ertelendi.

İlk olarak Cumhuriyetçi Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnel tarafından sunulan ve küçük işletmelere 250 milyar dolar ek destek verilmesini öngören Cumhuriyetçilerin tasarısı Demokratlar tarafından bloke edilirken, buna gerekçe olarak söz konusu desteğin hastane ve yerel yönetimlere verilmesi gerektiği gerekçe gösterildi.

Bunun üzerine McConnel öncülüğündeki Cumhuriyetçi senatörler de Demokrat Parti’nin sunduğu tasarıyı engelleyerek, general kurulun anlaşma sağlanmadan dağılmasına neden oldu. Müzakerelerin pazartesi günü yeniden devam etmesi bekleniyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.