EmekKoronavirüs SalgınıManşet

Üç ay süreyle işten çıkarma yasaklanıyor

0

Hükümet, koronavirüs nedeniyle işten çıkarmaları üç ay süreyle yasaklayacak 62 maddelik bir kanun teklifi açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan isterse bu yasağı altı aya kadar uzatabilecek.

Teklife göre işveren isterse işçiyi ücretsiz izne çıkartabilecek bu durumda işçiye günlük 39 lira 24 kuruş ödenecek.  Ayrıca 15 Mart’tan sonra işten çıkartılan ve işsizlik maaşı alamayan işçilere de aynı miktar ödenecek. Teklifte yer alan diğer maddelerden bazıları ise şu şekilde:

  • Salgın hastalık, deprem, doğal afet gibi olağanüstü hallerde gelir kriterine bakılmaksızın ihtiyacı olan yaşlılara bakım hizmeti verilecek ve bakım ücreti ödemesi yapılacak.
  • Aynı hak engelliler, çocuklar ve kadınlara da sağlanacak.

Sendikalardan tepki: Büyük sahtekarlık

Koronavirüs salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında hazırlanan yeni teklif görüş için iş dünyası örgütlerine sunuldu. Ancak sendikalar ve hukukçular teklifin işçilerin lehinde olmaması ve ‘ücretsiz izin’ kavramını yasaya sokması gerekçesiyle karşı çıkıyor.  DİSK Birleşik Metal’dan Alpaslan Savaş, düzenlemenin yol açacağı gelişmeleri sosyal medya hesabından şöyle sıraladı:

  • İşten çıkarma yasaklanıyor diye sunulan düzenleme büyük bir sahtekarlık. Ancak ancak şeytanın aklına gelirdi. Yapılan 3 ay boyunca işten çıkarma yerine ücretsiz izin getirmek. Üstelik yasada “ücretsiz izin” diye bir uygulama bulunmuyordu, böylece yasaya soktular.

İşsizlik ödeneğinden alınıyor

  • Şimdi patronlar kimseyi işten atmayacak ama ücretsiz izine yollayacak. Ücretsiz izine yollanan işçiye işsizlik sigortası fonundan günde 39 lira ödenecek. Ayda 1170 lira eder. Sakada diyelim. Ayrıca bu miktar işçinin ileride kullanacağı işsizlik ödeneğinden mahsup edilecek.
  • Bu yasalaşırsa, ballandıra ballandıra anlattıkları kısa çalışma ödeneğine patronlar başvurma ihtiyacı duymaz. Nasıl olsa artık ücretsiz izin serbest, işçiyi dilediğin gibi izine yolla, dilediğinde geri çağır… Başvuruydu, incelemeydi, onaydı, kurtuldular.

‘Ücretsiz izni yasallaştırıyor’

  • TİSK ne isterse o oluyor. Telafi çalışması, denkleştirme, işsizlik sigortası fonundan şirketlerin yararlandırılması… Şimdi de işten çıkarma yasağı adı altında yasaya giren ücretsiz izin uygulaması. Yıllardır istediklerini üç haftada aldılar.
  • Anlaşıldı ki patronlar varsa sağlık yok. Bu kadar net… Yapılması gereken bunlar değil. Yapılması gereken salgınla mücadelede yaşamsal olmayan tüm sektörlerin durdurulması, buradaki işçilerin gelir kaybı olmayacak şekilde ücretli izinli sayılmasıdır.

Çelik: İşçinin alacağı para azalıyor

Doç. Dr. Aziz Çelik ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu düzenlemenin  işçilerin işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden çok daha az ödeme yapılmasına neden olacağını belirtti.

Çelik, “Kısa çalışma ödeneği uygulanacak olsa 1.752 TL ile 4.381 TL arasında ödenek alacak işçiye sadece 1177 TL ödenecek. Bu vahim bir durumdur. Bu yolla işten çıkarmaların yasaklanması düzenlemesi işçinin ayda 1177 TL’ye mahkum edilmesi anlamına geliyor” dedi.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.