DoğaDünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Standford Woods Enstitüsü: Ormanların yok edilmesi salgın hastalıkları artırıyor

0

Standford Woods Enstitüsü, ormanlık alanların azalmasının salgın hastalıkların yayılmasıyla ilişkisini ortaya koyan bir araştırma yayınladı.

Araştırma, Uganda‘da ormanlık alanların azalmasının, hastalık taşıyan primatlar ve insanlar arasındaki etkileşimi artırdığını ortaya koyuyor. Yazıda, dünya çapında doğal ormanlık alanların tarım alanına dönüştürülmesi devam ettikçe, Covid 19 benzeri hayvandan insana sıçrayan virüslerin ortaya çıkıp yayılmasının daha da sıklaşacağı belirtiliyor.

Çevresel değişiklikler ve yoksulluk küresel salgınları tetikleyebilir

Araştırmada ayrıca insan davranışlarının yol açtığı hastalık taşıyan hayvanlarla etkileşme eğilimini azaltacak ve tersine döndürecek bazı öneriler yer alıyor.

Çalışmanın yazarlarından olan Laura BloomfieldCovid-19‘un, dünya çapında öngörülememiş hasarlara yol açtığı e düşünmenin önemine değindi ağaçsızlanma gibi büyük çevresel değişimlerin ve yoksulluğun birleşiminin, küresel bir salgının fitilini ateşleyebileceğini belirtti:

İnsanlar, yerküredeki karasal alanların neredeyse yarısını tarım alanına dönüştürdü. Özellikle son birkaç on yıl içinde daha da artan bu dönüşümden en çok yağmur ormanları etkilendi. Afrika’da bu durum ormanların dörtte üçünün kaybedilmesine yol açtı. Geride kalan ise yalnızca parklar ve koruma alanları. Bunlar da tarım denizindeki küçük birer noktadan ibaret.

Uganda‘da Kibale Ulusal Parkı’nın dışında on yıllardan bu yana devam eden göç ve yeni tarım alanlarının oluşumu, pek çok insanın geçim kaynağını ormanlık alanlardan sağlaması mecburiyetini beraberinde getirdi.

İnsanlar her ne kadar pek çok hastalığın taşıyıcısı olduğu bilinen primatlarla mesafesini korumaya çalışsa da, ormanların azalmasıyla birlikte primatların yaşam alanlarının giderek daralması ve iki tarafın da aynı bölgede aynı yiyecek için mücadele vermesi, bu mesafeyi korumayı zorlaştırdı.

Tampon bölgeler olmalı

Çalışmada, insan ve primat etkileşimini azaltmak üzere, biyolojik çeşitlilik açısından zengin olan ormanların çevresine orman çiftlikleri benzeri tampon bölgeler inşa edilmesi önerildi.

Ayrıca ulusal ya da uluslararası yardım gibi harici kaynaklar kullanılarak yakıt ve inşaat malzemesi sağlanması durumunda, insanların ormana gidip ağaç kesme zorunluluğundan kurtarılabileceği belirtildi.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.