SağlıkManşetTürkiye

Sağlıkta şiddet yasası teklifi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

0

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, sağlıkta şiddet yasası teklifinin doğrudan Meclis gündemine alınması için önerge verdi. Meclis Genel Kurulu’nda teklif üzerinde söz alan Şeker kürsüye doktor önlüğü ile çıktı. Meclis Başkanvekili Levent Gök’ün uyarısı üzerine önlüğü çıkarıp kürsüye asan Şeker, hekim kimliğiyle konuştuğunu belirterek teklifle ilgili olarak şunları söyledi: “Üç gün biz halk olarak sağlıkçıları alkışladık ama sonrası üç nokta, boşluk. Eğer biz halkla birlikte alkışladığımızın ötesinde, Meclis olarak bu, sağlıkta şiddet yasasını çıkartmayacaksak ne farkımız kaldı sokakta alkış yapandan. Sadece alkış yetmez, biz sorumlulukları yerine getirelim istiyoruz.”

Sağlıkçılara şiddet uygulayanlara verilen cezaları arttıran teklifin bir buçuk yıldır komisyonda beklediğini söyleyen Şeker bu sürede 20 bin, son 7 yılda 90 bin sağlıkçının şiddete uğradığını, 2005 ila 2019 yılları arasında 9 hekimin görevlerinin başında öldürüldüğünü söyledi. Şeker şöyle devam etti:

“Sağlık çalışanlarının önümüzdeki günlerde daha büyük bir mücadele azmine ihtiyaçları var ve bu sıkışan sağlık kapasitesinden dolayı daha fazla şiddete uğrama durumu söz konusu. Bunun için biz bu görevimizi yapalım ve bu yasayı bir an önce gündeme alıp, yasa teklifimizi yasa olarak buradan çıkartıp halk için mücadele veren sağlıkçılarımıza Meclis’ten bir moral desteği sağlayalım. Bu Koronavirüs pandemi döneminde bize düşen sorumluluk budur. İspanyol gribinden ölenlerin döneminde, o günün yöneticilerini yöneticilerin sorumsuzluğuyla hatırlıyorlar, biz de bugün sorumsuz davranmayalım ve bu yasayı bir an önce çıkartalım, hak ettikleri güvenceyi sağlık çalışanlarına verelim.”

AKP: Bu meseleyle ilgili hazırlığımız var

Teklifin oylamasına geçilmeden önce CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu, bütün sağlık çalışanlarının çıkmasıyla kendilerini daha güvencede hissedecekleri bir kanun teklifi. Tarihi bir fırsat var”, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da “Destek vermeye hazırız” dedi.

“Hekimlerimize karşı yapılan bu şiddet hareketlerini başından beri kabul etmemiz mümkün değil” diyen AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise, Cumhurbaşkanı, bakanlar ve STK’lerle yaptıkları toplantıyı hatırlattı. Toplantıda Sağlık Bakanı’nın salgınla mücadele eden hekimlere en yüksek tavandan ödeme yapılmasını talebinin gerçekleştiğini söyleyen Zengin,”İkincisi de şiddetle alakalı bu kanunun çıkarılmasıydı. Şimdi bu meseleyle alakalı bizim zaten bir hazırlığımız var. Fakat bu işi yaparken hep beraber yapalım istiyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, teklif AKP ve MHP milletvekillerinin oy çoğunluğuyla reddedildi.

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.