LGBTİ+DünyaManşet

Amerikalılararası İnsan Hakları Mahkemesi’nden ilk kez trans başvurucu lehine karar

0

Peru vatandaşı Azul Rojas Marín, 2008 yılında gözaltına alındı ve üç polis memuru tarafından işkenceye maruz kaldı. İnsan hakları aktivistlerinin Amerikalılararası İnsan Hakları Mahkemesi‘ne (The Inter American Court of Human Rights) taşımış olduğu davayla ilgili olarak Mahkeme 12 Mart’ta karar verdi ve eylemin işkence olduğunu doğruladı. Karar geçen pazartesi yayımlandı. Marín’in tutukluluğunun herhangi bir gerekçesi olmadığının, dolayısıyla gözaltına alınmasının bizatihi suç teşkil ettiğinin belirtildiği kararda şu ifadeler yer aldı:

(Marín) zorla soyuldu, pek çok kez dövüldü, işkenceye ve tecavüze uğradı… Bu kurbana karşı bir işkence eylemidir. Dolayısıyla Mahkeme Marín’in haklarının ihlal edilmesinde Peru’nun uluslararası sorumluluğu olduğunu kabul eder.

Bu, Mahkeme’nin LGBTİ+’lar tarafından yapılan işkence başvurularıyla ilgili verdiği ilk karar.

Peru hükümeti henüz kararla ilgili bir yorum yapmadı.

Peru‘da LGBTİ+’lar toplumda büyük ölçüde kabul görse de, pek çoğu hukuki engeller ve önyargılarla boğuşuyor. Ülkede eşcinsel evlilikler yasal değil, ancak translar hukuki olarak cinsiyetlerini değiştirebiliyor.

Peru savcıları reddetmişti

Trans kadın Rojas Marín, 2008’in şubat ayında gözaltına alındığı sırada eşcinsel bir erkek olarak yaşamını sürdürüyordu. Bulunduğu Casa Grande kasabasının kuzeyindeki polis karakoluna götürüldü ve burada kendisini temsil eden insan hakları avukatlarının iddiasına göre cinsiyet yöneliminden ötürü sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı ve gasp edildi.

Marín polis memurlarından şikayetçi oldu ancak savcılar davayı reddetti. Bunun üzerine aktivistler davayı Marín adına Amerikalılararası İnsan Hakları Mahkemesi‘ne taşıdı.

Kararda Peru hükümetinin, Marín’e psikolojik destek sunması ve kendisini uğrattığı zararlardan ötürü tazminat ödemesi, bunun yanı sıra, LGBTİ+ bireylere karşı yapılmış saldırıların soruşturulmasında yeni protokoller benimsemesi ve LGBTİ+ topluluğuna karşı işlenen şiddet suçlarının kaydını tutması talep edildi. Marín kararla ilgili olarak “Nasıl olduğumu kelimelerle anlatamam, tüm bunlardan sonra nihayet bir mahkeme söylediklerime inandı” diye konuştu, avukatları ise kararı çığır açıcı olarak nitelendirdi.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.