TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşet

TTB: Risk altındaki mahpuslar acilen tahliye edilmeli

0

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, hasta mahpuslar başta olmak üzere risk grubunda olan mahpusların bir an önce tahliye edilmesini ve tüm mahpusları kapsayan, eşit ve adil bir infaz değişikliğinin bir an önce gerçekleştirilmesini istedi.

TTB’nin yazılı açıklamasında, İşkencenin Önlenmesi Komitesi ile BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin “cezaevlerindeki insan sayısını azaltmaları için acil harekete geçme” çağrısı yaptığı, COVID-19 salgınının görüldüğü birçok ülkede hükümetlerin cezaevlerinde ayrımsız tahliyeleri başlattığını hatırlattı.

Bugün Meclis Genel Kurulu‘nda görüşülmeye başlanacak olan infaz düzenlemesi hasta mahpuslarla ilgili de bazı değişiklikler içeriyor ancak uygulamanın ne olacağı belirsiz.

‘Salgının sonuçları ölümcül olabilir’

COVID-19 enfeksiyonunun hızla yayıldığını belirten TTB, yaşlı ve kronik hastalığı bulunan kişilerle birlikte, cezaevleri, huzurevleri, çocuk bakım evleri gibi yerlerde kalanlar için riskin diğer gruplara göre çok yüksek olduğunu vurguladı.

Türkiye’de 355 hapishanede 294 bin mahpusun bulunduğunun ve cezaevi personeliyle birlikte bu sayının 440 bine yaklaştığının belirtildiği açıklamada,  burada bulunanların salgından toplumun diğer kesimlerine göre daha fazla etkilenebileceğinin ve enfeksiyonun daha hızlı yayılabileceğinin altı çizildi.

Hapishanede sosyal mesafe imkansız

Açıklamada ayrıca hapishanede mahpusların enfeksiyondan korunmasının imkansız olduğu belirtildi:

Hapishaneler havalandırmanın yetersiz, kişisel alan ve hijyenin iyi olmadığı kapalı mekanlardır. Yoğun ve sürekli değişen nüfus, cezaevlerinde çalışan görevlilerin dışarı ile sürekli temas halinde olmaları, hapishanelerin özellikleri ve organizasyonu bu tür salgınların yayılması için oldukça elverişli ortamlardır.

Salgına karşı önerilen en temel yaklaşım, insanların birbirleriyle temasını en aza indirerek virüsün hasta kişiden sağlıklı kişiye bulaşmasının azaltılmasıdır. Hastalığı önlemenin en etkili yolu tıbbi içeriklerine uygun olarak, karantina, izolasyon ve fizik uzaklık uygulamasıdır. Hapishane koşulları ve uygulamalar göz önüne alındığında tutuklu ve hükümlülerin gerekli fizik uzaklığı korumaları mümkün değildir.

Mahpusların, sağlık erişiminde zorlanmalarının ve ve cezaevi koşullarında sağlık hizmetlerine erişimde yaşanacak sıkıntılar göz önüne alındığında yaygın ölümlere varan sonuçların ortaya çıkabileceği belirtildi.

Risk altındaki mahpuslar tahliye edilmeli

Hapishanede beslenme, hijyen ve sağlığa erişimdeki sorunlara dikkat çekilen açıklamada, böyle bir ortamda bulunmanın mahpusların bağışıklığını zayıflatarak onları salgına daha açık getirdiği belirtildi ve özellikle 60 yaş ve üstü yaşta olanlar ile kronik hastalıkları olan mahpusların ve çocuklu ve hamile olanların bir an önce tahliye edilmesini talep etti.

Açıklamanın devamında sağlık hizmetlerine erişim ve yaşam hakkının  mahpuslar için de en temel hak olduğu vurgulandı ve cezaevine girmiş kişilerin, alıkonulma nedeni ne olursa olsun, sağlık hizmetlerine erişim ve yaşam hakkından mahrum bırakılamayacağı belirtildi.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.