Koronavirüs SalgınıDünyaManşet

Dünyada korona krizi: Çin’de ölümler durdu, Almanya’da hayat normale dönüyor

0

Çin‘in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgınının dördüncü ayına girdik. Bu zaman zarfında toplamda 1 milyon 360 binin üzerinde kişide tespit edilen virüs, 75 bin 959 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. 293 bin 611 kişi ise iyileşme gösterdi.

Virüsün hızla yayılmaya devam ettiği Fransa, İsrail, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İspanya  gibi ülkelerde koruma tedbirleri artırılırken Çin‘den güzel haberler gelmeye devam ediyor. Yüksek yayılma hızına rağmen ölüm oranlarının oldukça düşük olduğu Almanya’da  ise hayatın yeniden normale dönmesi yolunda çalışmalara başlandı.

Fransa’da vaka sayısı yüz bine yaklaşıyor

Fransa‘da son 24 saatte vakaların sayısı 98 bine ulaştı. Sağlık Bakanı Olivier Veran salgın hızının henüz azalmadığını, rakamlar bunu kanıtladığını söyledi ve hükümetin, ölümlerin en çok yaşandığı toplu alanlardan olan yaşlı bakımevlerini yakından izleyeceğini belirtti.

Fransa’da geçen perşembeye kadar, yaşlı bakımevlerindeki ölümler, koronavirüs kaynaklı kabul edilmiyordu. Ülkedeki 8 bin 911 ölümün 2 bin 417’si buralarda gerçekleşti.

Japonya’da yedi şehirde OHAL

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, nüfusun yoğun olduğu merkezlerde, enfeksiyonlarıyla mücadele etmek için yedi şehirde olağanüstü hal ilan etti. Abe, televizyondaki açıklamasında şöyle dedi:

Şu anda her bir vatandaşımız için en önemli şey davranışlarımızı değiştirmektir. Eğer her birimiz diğer insanlarla olan temasımızı en az yüzde 70 ve tercihen yüzde 80 azaltabilirsek, iki hafta içinde enfeksiyon sayılarının gelebileceği en üst noktayı görebiliriz.

Abe, ayrıca ekonomik şoku hafifletmek için dünyadaki en büyük paketlerden biri olarak nitelediği 108 trilyon yen (6 trilyon 670 milyar lira) değerindeki destek paketini açıkladı. Japonya’da vaka sayısı dört bini aşarken, ölü sayısı da 93’e yükseldi.

İspanya’da bir günde 743 ölüm

İspanya‘da son dört gündür ölüm oranlarında düşüş yaşanıyordu ancak Sağlık Bakanlığı bir günde 743 kişinin öldüğünü açıkladı. Bu da rakamın tekrar arttığını gösteriyor.

Ülkede koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayııs 13 bin 798’e yükseldi. İspanya Sağlık Bakanlığı, 5 bin 478 kişinin daha enfekte olduğunu ve vaka sayısının 140 bin 510’a çıktığını duyurdu.

İran’da son 24 saatte 133 kişi

Ülkede koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 3 bin 872’ye yükseldi. Vaka sayısı ise 2 bin 89 kişinin daha enfekte olmasıyla 62 bin 589’a çıktı. İran Sağlık Bakanlığı, 3 bin 987 kişinin durumunun kritik olduğunu duyurdu.

İrlanda’nın doktor başbakanı haftada bir mesai yapacak

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, mesleğine döndü. 2013’te siyasete atılmadan önce yedi yıl süreyle hekim olarak görev yapan Varadkar, koronavirüs salgını nedeniyle sağlık çalışanlarının yükünün arttığı bu süreçte haftada bir gün  ‘mesai’ yapacağını açıkladı. Geçen ay da Sağlık Bakanı Simon Harris sağlık sistemi bünyesindeki işine dönmüştü.

İsrail: Hamursuz’da sokağa çıkma yasağı

İsrail’de, Yahudi kültürünün en önemli bayramlarından biri olan ve ailelerin kalabalık yemeklerde bir araya geldiği Hamursuz Bayramı‘nda, sokağa çıkma yasağı ilan edildi, şehirler arası seyahat de yasaklandı. 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bu sene virüs nedeniyle kutlamaların yapılamayacağını belirterek, “Her aile Hamursuz’u yalnız geçirecek. Evinizde, kısıtlı sayıda aile üyesiyle kutlama yapabileceksiniz” dedi.

Netanyahu ülkedeki salgının yavaş yayılma hızının devam etmesi halinde 15 Nisan’dan sonra koronavirüse karşı alınan bazı tedbirlerin de kaldırılabileceğini söyledi.

İsrail’de koronavirüs önlemleri kapsamında tüm okullarda eğitime ara verilirken, ikiden fazla kişinin bir araya gelmesi de yasaklanmıştı. Ülkede ayrıca market, eczane, akaryakıt istasyonları ve bankalar dışında birçok ticari işletmenin kapatılmasına karar verilmişti. İsrail hükümeti, yabancıların ülkeye girişini de yasaklamıştı. İsrail Sağlık Bakanlığı‘nın verilerine göre, ülkede 8 bin 904 kişi enfekte oldu, 57 kişi virüs nedeniyle öldü.

Almanya’da normalleşmeye doğru…

Almanya 19 Nisan sonrasında tecrit uygulamalarını sona erdirme planları kapsamında, toplu alanlarda maske takma zorunluluğu, halka açık toplantılarda sınırlamalar ve enfeksiyonun hızlı takibi de dahil olmak üzere önlemler içeren bir liste hazırladı.

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından derlenen, Reuters’in ulaştığı taslak eylem planında yer alan önerilere göre, kamu yaşamı kademeli olarak normale dönse bile alınan önlemlerin virüsün bulaşma çarpanının birin altında kalmasını sağlayacak yeterlilikte olması gerekiyor.

Almanya İçişleri Bakanlığı’nın araştırmasına göre, bunun mümkün olabilmesi için, enfekte olmuş kişinin, tanı konduktan 24 saat sonra, temas ettiği kişilerin yüzde 80’inden fazlasını izlemek için mekanizmaların mevcut olması gerekiyor. Bunun ardından, okullar bölgesel olarak yeniden açılabilecek ve sıkı sınır kontrolleri gevşetilebilecek.

Çin’de ölüm yok

Çin‘de ocaktan beri ilk kez korona kaynaklı ölüm kaydedilmedi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, yeni tespit edilen 32 vakanın tamamının da yurtdışı kaynaklı olduğunu duyurdu.

Çin’de, koronavirüs salgınının ortaya çıkmasından bu yana ilk defa virüs kaynaklı ölüm kaydedilmedi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, virüse dair vakaları bildirmeye başladığı ocak ayından bu yana ilk kez bir ölüm yaşanmadığını duyurdu.

Bununla birlikte ülkede 32 yeni vaka tespit edildi. Komisyon, bu vakaların hepsinin yurtdışı kaynaklı olduğunu ve yerel bulaşma yaşanmadığını duyurdu.

You may also like

Comments

Comments are closed.