ManşetEditörün SeçtikleriKentKoronavirüs Salgını

Koronavirüs günlerinde 270 dairelik siteye tahliye kararı: Ya depremi seçeceksiniz ya da virüsü

0

Haber: Elif Ünal

Koronavirüs salgını sebebiyle yaşanan vakalar ve can kayıpları artarken virüsün yayılımını durdurmak için dört bir yandan ‘evde kalın’ çağrıları yapılıyor. İnsanlar yaşamlarını sürdürdükleri işlerine devam etmek veya evde kalmak arasında seçim yapmaya zorlanırken Kağıthane Merkez Mahallesi’ne bağlı Hizmet Sitesi’nde yaşayan ev sahipleri ve kiracılar yeni bir ikilemle karşı karşıya kaldılar: Ya depremi seçeceksiniz ya da virüsü.

270 dairenin bulunduğu site 6306 sayılı Afet ve Risk Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile riskli alan ilan edildi. Bunun üzerine, kanunun 6A Maddesi’nden yola çıkan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise site için tahliye kararı verdi.

Sert: Salgın varken ev aramamız bekleniyor

Sitede yaşayanların 17 Nisan’a kadar bulundukları evleri terk etmeleri gerekiyor. Ancak kendilerine taşınma sürecinde virüsten korunmaları için herhangi bir alternatif önerilmedi.

Site sakinlerinden Gülbeyaz Sert, “Elbette riski yapılarda oturmak istemiyoruz. Öte yandan salgın varken evden çıkıp ev aramamız bekleniyor. Sokağa çıkmak, mekan mekan dolaşmak, evi taşımak, yerleştirmek… Her bir aşama büyük bir risk barındırıyor” dedi.

İlk tebligat Şubat ayında geldi

İlk tebligatın site yönetimine Şubat ayı sonunda ulaştığını belirten Sert, “Şubat ayı sonunda sitenin 60 gün içerisinde boşaltılması gerektiğine dair site yönetimine bir tebligat ulaşmış. Site yönetimi binalara duyuru asarak bir avukat tutulacağını ve bu karara itiraz edileceğini belirtti. Hatta bizlerden avukat masrafları için para toplanacağı iletildi. Bizim böyle haberimiz oldu” ifadelerini kullandı.

12 Mart tarihinde sitenin bahçesine kentsel dönüşüm irtibat ofisi kurulduğunu söyleyen Sert, Siteyi Kağıthane Belediye Başkanı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir yetkili ile birlikte ziyaret ederek site yönetimiyle toplantı yaptıklarını söyledi. Ancak kiracı oldukları için bu süreçten haberdar edilmemişler. Sert, binaların 6A kapsamına alındığı için karara itiraz yolunun açık olmadığını sonradan öğrendiklerini belirtti:

Bu gelişmelerin yaşandığı tarihler Türkiye’de ilk covid-19 vakasının yaşandığı günlerdi ve Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin twitter hesabından Hizmet Sitesi’nin riskli yapı ilan edildiği ve durumun coronavirüsünden sonra istişare edileceği ile ilgili bir paylaşımda bulundu.

Salgından ötürü insanların taşınmalarının mümkün olmayacağını düşünerek biz de evimizde kalmaya devam ettik. 30 Mart tarihinde ise ev sahibimiz bizi arayarak Nisan ayı sonuna kadar evleri boşaltmamız gerektiğini haber verdi.

‘Tarihi geçirirsek evdeki eşyalarımızı almaya izin verilmeyebilir’

Site sakinlerinden Gülbeyaz Sert, sonrasında site yönetimiyle iletişime geçtiklerini ve 17 Nisan’a kadar evlerini boşaltmaları istendiğini öğrendiklerini söyledi.

Sert, “Salgından dolayı bu tarihin gayrı resmi olarak Nisan ayı sonuna kadar esnetilebileceğini tahmin ettiğini belirtti yönetici. Bu süre aşılırsa, yetkililerin evimizdeki eşyaları tahliye etmemize izin vermeyeceklerini belirttiğini de söyledi” dedi.

Kendi imkanlarıyla belediyenin Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü‘nden bir yetkiliyle yaptıkları görüşme sonucunda da benzer bir cevap alıyorlar: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığından çıkan karar 17 Nisan’a kadar evlerin tahliye edilmesi. Size tavsiyem salgına karşı kendi önlemlerinizi alın, ev bakın ve taşının.”

‘Her gün 2 ile 4 arası daire taşınıyor’

İnsanların siteden taşınmaya başladıklarını söyleyen Sert, her gün 2 ile 4 arasında dairenin taşındığını söyledi. Sert, “Mülk sahipleri, binaların yıkılmasının ardından kaç m2 evlerinin olacağı, ne kadar ödeme yapacakları, mülkiyet haklarının ne olacağı vs gibi konularla meşguller şu anda” dedi.

Şu ana kadar kendilerine ‘taşının’ demek dışında herhangi bir alternatifin gösterilmediğini veya koronavirüs salgını sırasında kiracıların ve daire sahiplerinin sağlığını güvence altına almak için herhangi bir adım atılmadığını belirten site sakini, şu ifadeleri kullandı:

Her yerde, salgın var evde kalın diye çağrılar yapılarken, şu an bize bir de deprem var evden çıkın deniyor. Elbette riski yapılarda oturmak istemiyoruz. Öte yandan salgın varken evden çıkıp ev aramamız gerekiyor. Sokağa çıkmak, mekan mekan dolaşmak, evi taşımak, evin bütün eşyalarına taşınma esnasında başkalarının temas etmesi, sonrasında da o eşyaları taşındığımız evde yeniden yerleştirmek… her bir aşama büyük bir risk barındırıyor.

12 Mart’taki ziyaretlerinden beri hiçbir yetkili bir daha site sakinleriyle irtibat kurmadı. Şu an bizlere aslında depremle de virüsle de kendiniz baş edin, karar sizin deniyor. 17 Nisan’dan sonra ne olacağını da kimse bilmiyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.