Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe’de salgın hastaneleri kurulacak, maske satışı yasak

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’de her geçen gün artan vakalar nedeniyle iki adet salgın hastanesi kurma kararı aldıklarını; parayla maske satışının da yasaklandığını söyledi. Cumhurbaşkanı, AKP tarafından hazırlanan infaz düzenlemesinin de yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşüleceğini bildirdi.  Erdoğan, ‘Koronavirüs salgını sonrası yeni döneme herkesin hazırlanması gerektiğini’ söyledi.

Türkiye’nin savaş koşullarında uygulamaya koyduğu Tekallif-i Milliye emirlerini de hatırlatan Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları özetle şöyle:

  • Parayla maske satmak yasaktır. Marketlerde verilen maskeler de ücretsizdir. Salgın bitene kadar vatandaşlarımızın tamamına yetecek maske stoğumuz ve üretim planlamamız vardır.
  • Her şehrimizde bulunan il kurulları ihtiyaca göre gerekirse ilave tedbirler geliştirebiliyorlar. Hastalığı yayma tehlikesi olan bina, sokak, cadde, köy, ilçe düzeyindeki kimi yerleri tümüyle karantinaya alıyoruz.
  • Çalışan ve görevli olanlar dışında tüm vatandaşlarımızın evde kalmalarını sağlayarak insan hareketliliğini asgari seviyeye indirmekte kararlıyız. Test sayısında günlük 20 bini geçerek hastaları tespit ve virüsü engelleme konusunda önemli bir eşiği daha aştık. Teşhis ve tedavi konusunda herhangi bir sıkıntımız yoktur.
  • Yeşilköy Atatürk Havalimanı’nın alanını ve Sancaktepe’deki havaalanının olduğu kısmı da yine 1000 odalık bir katlık hastaneyi yapıyoruz ki bunları süratle 45 gün içerisinde buraları bitireceğiz.
  • 2 milyon 300 bin aileye destek olmak için hazırlıklarımıza başladık. Valilik ve kaymakamlıklarımıza telefonla başvurarak durumunuzu anlatmanız veya e-devlet üzerinden başvurmanız halinde devletimiz her türlü desteği verecektir.

Kampanyada 1 milyar 500 milyon TL toplandı

Öncülüğünü yaptığı Milli Dayanışma Kampanyası‘nda yaklaşık 1 milyar 500 milyon TL toplandığını belirten Erdoğan, “Kampanyamızda toplanan kaynak en başta sizler için kullanılacaktır. AKP Meclis grubunda toplanan 5 milyon liralık meblağ da buraya aktarılacaktır” dedi.

Asıl olan yeterli üretim ve adil dağıtım

Erdoğan, ekonominin sadece paradan, borsadan, faizden ibaret olmadığını, asıl olanın yeterli üretim ve adil dağılım olduğu bir kez daha ortaya çıktığını kaydetti.

“Devlet ve vatandaşlar arasındaki ilişkilerin yeniden tanımlanacağı bir döneme gidiyoruz. Tüm dünyada bizim 17 yıldır dilimizden düşürmediğimiz insanı yaşat ki devlet yaşasın her ülkenin merkezine yerleşecektir. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan sanayiye kadar her alanda inşa ettiğimiz güçlü altyapının semeresini alacağımız bir devrimin içindeyiz.”

Çalışabilen her fabrikanın üretime devam edeceğini, çiftçilerin ekilmemiş tek karış toprak bırakmayacağını, hizmet sektörünün iç ve dış bağlantılarını canlı tutacağını söyleyen Cumhurbaşkanı şöyle konuştu:

“Kurulan yeni dünyada en güçlü şekilde yerimizi almak için çok çalışacağız.Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasının önündeki engeller adeta kendiliğinden kalkıyor. Üretim, istihdam, ihracat, sanayimizi daha da güçlendirmek için hızlı bir şekilde başlatacağız. Ülkemizdeki her bir vatandaşımızın emeğine, kabiliyetine, çalışkanlığına, bilhassa da gençlerin enerjisine heyecanımız olacak. Mal ve hizmet üretiminde yer alan tüm kesimler bu yeni döneme hazırlanmalıdır. Evde kalarak geçirdiğimiz günlerde depoladığımız enerjiyi yeni dönemde daha çok çalışarak değerlendireceğiz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.