EkolojiDoğa MücadelesiManşet

Koronavirüs hayatı durdurdu, Artvin’deki maden ve HES çalışmalarını durduramadı

0

Bir yandan yeni tip koronavirüs kaynaklı vaka sayıları ve evden çıkmayın uyarıları yükselirken bir yandan da Artvin’de gerçekleştirilen maden ve Hidroelektrik Santral (HES) çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Cengiz Holding’e ait Eti Bakır’ın işlettiği Artvin Cerattepe ve Murgul’daki maden sahasında uyarılara rağmen çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Gene Artvin’in Yusufeli ilçesinde ise yerli halkın itiraz ettiği HES çalışmalarına başlandığı görüntülendi.

‘Cerattepe’de piknik yasak, maden serbest’

Yeşil Artvin Derneği üyeleri, doğa harikası Cerattepe’de süren maden çalışmalarına tepki göstererek “Öncelik kâr değil, sağlıktır. Cerattepe’de piknik yapmak yasak. Doğayı ve işçiyi sömürmek serbest” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Karadeniz İsyandadır

İşçilerin sağlıksız koşullarda çalışmayı sürdürdüğünün belirtildiği açıklamada şirketin hem işçilerin hem de Artvin halkının sağlığını hiçe saydığı söylendi. Çalışmaların su varlığını kirlettiğini öne süren dernek şunları söyledi:

İçinde bulunduğumuz şu günlerde sağlıklı, içilebilir ve temiz suya erişim her zamankinden daha önemlidir. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun koronavirüs tedbirleri kapsamında üretim amaçlı çalışmayı durdurduğu gibi Cengiz Holding de Artvin’deki maden faaliyetini tamamen durdurmalı, hem işçilerin hem Artvin halkının hem de doğanın sağlığı korunmalıdır.

‘Halkın rızası olmadığı halde HES yapılıyor’

Artvin’in Yusufeli ilçesinde HES çalışmasına başlandığını belirten Kuzey Ormanları Savunması ise sahadaki iş makinelerinin çalışmaya başladığını gösteren bir video yayınladı. KOS tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi:

Artvin Yusufeli ilçesi Demirdöven Köyü’nde Covid-19 salgınını kullanan HES’ciler, köy halkının rızası olmadığı halde HES santrali kurmaya başladı.  Şirket, balık tutmanın yasak olduğu derede HES yapıyor. Su, orman yoksa yaşam da yok. Doğayı yağmaya kapatın!

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.