ManşetDünya

Berlin, Yunanistan adalarındaki mültecileri tahliye etmek için kolları sıvadı

0
Fotoğraf: Reuters/Marcou

Almanya’dan sivil toplum gönüllüleri Yunanistan adalarındaki sığınmacı ve mültecileri hava yoluyla Berlin’e taşımak için para toplamaya başladı. Bağış kampanyası, Berlin eyalet hükümetinin, Ege adalarında bulunan mültecilerin koronavirüs salgını sebebiyle olası bir facia yaşanmadan önce bir kısmının tahliye edilmesi önerisi sonrasında gerçekleşti.

Euobserver’da yer alan habere göre Almanya merkezli Misyon Yaşam Hattı’ndan Axel Steier yaptığı açıklamada “Hükümetler evet derse hemen başlayabiliriz. Tahliye yaklaşık iki gün sürebilir” dedi.

55 bin Euro bağış toplandı

Aynı zamanda sivil toplum kuruluşunun kurucusu olan Steier, Berlin eyaleti politikacılarının bin 500 ve muhtemelen daha fazla kişiyi başkente yerleştirme planlarını takiben 55 bin Euro bağış topladıklarını açıkladı.

Steier, Diakonie ve Stadtmission Berlin gibi Alman kilisesine bağlı yardım kuruluşlarının yeni gelenleri barındırma konusunda yardım etmeyi kabul ettiğini söyledi. Şu ana kadar toplanan para iki uçuş yapmayı karşılıyor ancak STK gelecekteki tahliyeye devam edebilmek için bağış toplamaya devam ediyor. Daha fazla yerel yönetimin sığınmacılara kucak açması ihtimalinde daha fazla kişinin getirilmesi için çalışılacak.

Fotğraf: AFP

Üç bin kişilik Moria kampında 20 bin kişi

Şu anda beş Ege adasında toplam 42 bin mülteci, sığınmacı ve göçmen bulunuyor. Bunlardan 20 bini ise aslında üç bin kişilik kapasitesi olan Midilli Adası’ndaki Moria kampında bulunuyor. Hali hazırda kötü yaşama şartlarıyla bilinen kampın, olası bir koronavirüs salgınıyla karşılaştığı durumda felakete yol açabileceğinden endişe ediliyor.

Berlin Adalet Bakanı Dirk Behrendt, fikrin devlet düzeyinde farklı partilerden destek aldığını ve şehrin insanları almaya hazır olduğunu söyledi. Behrendt, Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Yeşiller’i kapsayan parti koalisyonunun renklerine atıfla “Kırmızı-kırmızı-yeşil devlet hükümeti tamamen aynı sayfada” dedi. Ayrıca Bakan, kararın uygulamaya geçmesi içi günler değil saatlerle yarıştıklarını söyledi.

Covid-19 engeli

Avrupa Birliği, Türkiye’nin siyasi tavizleri zorlama çabaları içinde sınırlarını açtıktan sonraki başarısızlığının ardından 1600 kişiyi tahliye etmek için plan oluşturmuştu.

Hırvatistan, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Lüksemburg ve Portekiz, ilk olarak reşit olmayanları kabul edeceklerini söyledi ancak teklif Covid-19’un patlak vermesinin ardından durdu. Hollanda gibi bazı eyaletler reddetti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.