İfade ÖzgürlüğüKoronavirüs SalgınıManşet

Türkmenistan’dan koronavirüse karşı radikal önlem: Yasak!

0

Doğalgaz zengini Orta Asya ülkesi Türkmenistan, koronavirüsü ile mücadelede yasaklama yolunu tercih etti. Şu ana dek hiç vakanın açıklanmadığı ülkede, ‘koronavirüs’ sözcüğü yasaklandı.

Ülke içinde yasaklı olan bağımsız Turkmenistan Chronicle sitesinin haberine göre, yasak sonrasında medyanın artık ‘koronavirüs’ sözcüğünü kullanmasına izin verilmiyor. Sözcük, okul, hastane ve iş yerlerinde dağıtılan sağlık broşürlerinden de çıkarıldı.

Salgının ciddi şekilde yayıldığı İran‘a komşu olan ülkede, maske takan ve sokaklarda salgın ile ilgili konuşan kişilerin de gözaltına alınma tehlikesi altında olduğu belirtildi. Kendisine ‘baba koruyucu’ da denilen Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 13 Mart’ta tüm toplanma alanlarının ‘harmala’ adı verilen geleneksel bir bitkiyle tütsülenerek dezenfekte edilmesi talimatı vermişti.

Bütün ülkeyi tehlikeye atıyor

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, bu kararın ardından yaptığı açıklamada, Türkmenistan devletinin salgına dair tüm bilgiyi bastırarak vatandaşlarını tehlikeye attığı eleştirisinde bulundu. RSF’nin Doğu Avrupa ve Orta Asya masasının başkanı Jeanne Cavelier, “Bu bilgi inkârı sadece en büyük risk altındaki Türkmen vatandaşlarını tehlikeye atmakla kalmıyor, aynı zamanda Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un dayattığı otoriterliği pekiştiriyor” dedi.

Dünyanın en kapalı ülkelerinden biri olan Türkmenistan’da halk sadece devlet kontrolündeki medya organlarına ulaşabiliyor. Ülkedeki az sayıda internet kullanıcısı ise sadece yüksek oranda sansürlenmiş şekilde internete erişebiliyor ve öncesinde kimlik bilgilerini sunmak zorunda kalıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.