TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşet

İstanbul Büyükşehir Belediyesi durdurulan bağış kampanyası için dava açtı

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) korona virüsü salgını nedeniyle evde kalan ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırmak üzere başlattığı yardım kampanyasının İçişleri Bakanlığı tarafından durdurulması ve bağış hesaplarına bloke konması üzerine dava açtı. İBB Hukuk Müşavirliği‘nin Danıştay‘a yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle açtığı davada, Bakanlık genelgesi ile paraların toplandığı hesaplara haciz konulması kararının kaldırılması isteniyor.

Dilekçede, genelgenin hukuka aykırı olduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

“5393 sayılı Belediye Kanununun 15. Maddesinde bağış kabul etmenin belediyenin yetki ve imtiyazları arasında sayılmıştır. Aynı kanunun 59. Maddesinde de bağışlar belediyelerin gelirleri arasında gösterilmiştir. 5393 sayılı Kanunun 38. Maddesinde de şartsız bağış kabul etmek belediye başkanın görevleri arasında sayılmıştır. Ayrıca, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 23. Maddesinde ise şartlı ve şartsız bağışları kabul etmek ve tasarrufta bulunmak Büyükşehir Belediyesinin gelirleri arasında gösterilmiştir.”

İBB Hukuk Müşavirliği; İstanbul Valiliği’nin, yayınlanan genelgeye dayanarak 31 Mart’ta aldığı kararla, İBB’nin 4 ayrı bankadaki yardım paralarının toplandığı hesapların dondurulması kararını da yargıya taşıdı. “İstanbul Valiliği’nin banka hesaplarına bloke konulmasına ilişkin kararı hukuka aykırıdır” ifadesine ver verilen dilekçede, yukarıda belirtilen yardım toplamaya ve tasarrufta bulunmaya ilişkin kanunlar çerçevesinde kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.
Edinilen bilgiye göre İBB’nin açtığı banka hesaplarına iki günde yaklaşık 6.4 milyon liralık bağış yapıldı. Bu miktarın yaklaşık 600 bin liralık kısmının bloke edilen kamu bankası hesabında toplandığı, 5.8 milyon liranın da diğer hesaplarda olduğu öğrenildi.

Ankara Büyükşehir de yarın dava açacak 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de bağış kampanyası için kullanılan banka hesaplarına bloke konulmasıyla ilgili olarak yarın İdare Mahkemesi’ne dava açacağı belirtildi.

Ne olmuştu?

Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere CHP’li belediyelerin korona virüsüne karşı yardım kampanyası başlatmasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla 81 ilin valiliklerine genelge gönderilerek “İzin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal menedilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır’ hükmü çerçevesinde gerekli işlemler yapılacaktır” denilmiş v kovuşturma başlatılması istenmişti. 

Genelgenin ardından CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Burkay Düzce, Vakıfbank tarafından İBB’nin bağış hesabının bloklandığını açıkladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nin bağış hesabına Vakıfbank tarafından blokaj konulduğunu doğruladı. Belediyelerin kendi kanunlarına göre bağış toplama yetkisi olduğuna dikkat çeken Torun hukuki mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Genelgenin ardından açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medyada “Bu süreç tamamen şeffaf ve İstanbulluların dayanışması ile büyüyecek” diyerek ilgili kanun maddelerini paylaştı ve belediye başkanlarının bağış kabul etme yetkisinin olduğuna vurgu yaptı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.